Ţara în care uleiul de gătit a dispărut din magazine. Se găseşte cu greu şi se vinde cu raţia, în sticluţe de 50 de ml

Andra Daoud 24.01.2022, 12:20
Ţara în care uleiul de gătit a dispărut din magazine. Se găseşte cu greu şi se vinde cu raţia, în sticluţe de 50 de ml

Uleiul de floarea-soarelui, cel mai folosit la gătit, a devenit un adevărat lux într-o țară din lume. Deși este raționalizat și se vinde în recipiente de 50 de ml, oamenilor le este greu să îl găsească și să facă rost de el. În plus, prețul uleiului nu este deloc unul mic și nu este singurul aliment care dispare de pe rafturile magazinelor. Cum se raportează autoritățile la criza de alimente care durează de luni bune.

Țara în care uleiul de gătit dispare din magazine

Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară fără precedent, după încetarea comerțului transfrontalier cu China. Pe lângă faptul că unele alimente sunt din ce în ce mai greu de găsit, prețul acestora a crescut enorm, iar puterea de cumpărare scade pe zi ce trece.

În contextul acestei crize alimentare, prețul uleiului a crescut de aproape 5 ori, însă este de negăsit pe rafturile magazinelor. Înainte de criză, un litru de ulei costa 10.000 de woni (aproximativ 2 dolari americani). Acum, prețul este echivalentul a 9 dolari și poate că oamenii ar fi dispuși să îl plătească, dacă uleiul s-ar găsi în magazine.

Acum costă aproximativ 45.000 de woni nord-coreeni (aproximativ 9 dolari americani), dar rafturile sunt goale pentru că nu mai există stocuri. Dacă nu ai zahăr sau condimente, te poți lipsi de ele, dar uleiul este esențial pentru alimentația noastră. Și în aceste condiții, a trecut mult timp de când mulți oameni nu mai gătesc cu ulei”, a declarat pentru Radio Free Asia un rezident din Puryong, provincia Hamgyong de Nord.

Ţara în care uleiul de gătit a dispărut din magazine. Se găseşte cu greu şi se vinde cu raţia, în sticluţe de 50 de ml
Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară fără precedent

Uleiul, motiv de invidie între vecini

Oamenii din Coreea de Nord au fost nevoiți să se adapteze și să înceapă să gătească fără ulei, cu atât mai mult cu cât situația nu este nouă. Atunci când găsesc ulei în magazine, este motiv de sărbătoare pentru nord-coreeni, chiar dacă acesta se vinde în recipiente de 50 sau maximum 100 de ml.

Una din ele (n.r. vecină) nu-și mai amintea când a avut ulei ultima dată. O femeie care locuiește lângă mine a spus că nu a mai avut ulei din toamna lui 2020. Era invidioasă că am ulei. Dacă cineva este văzut transportând ulei de gătit ambalat în bidoane de 2 litri, toată lumea se uită la acea persoană cu invidie.

Am cumpărat o sticlă cu 500 de ml de ulei în urmă cu câteva luni și îl folosesc cu picătura. Autoritățile au spus că vor rezolva problema uleiului de gătit cultivând plante oleaginoase, cum ar fi floarea-soarelui și fasolea de ricin, dar în realitate nu vedem nicio fermă cu aceste culturi. Oricum, producția națională ar fi probabil neglijabilă”, a declarat sursa.

Pe lângă ulei, Coreea de Nord se confruntă cu o gravă criză de alimente ce satisfac nevoile de bază, potrivit celui mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite, de la finalul anului trecut.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe