Țara în care rușii au început să fugă de regimul lui Putin. La graniță se formează cozi imense

Ana Anitoiu 06.03.2022, 11:13
Țara în care rușii au început să fugă de regimul lui Putin. La graniță se formează cozi imense

Rușii au început să fugă de regimul lui Putin într-o altă țară. La graniță se formează cozi imense, pe fondul zvonului că președintele rus ar plănui să introducă legea marțială ca să împiedice desfășurarea unor proteste față de războiul din Ucraina. Oamenii pot ajunge la frontieră doar cu mașina sau cu trenul, acum că zborurile către Europa nu mai sunt o opțiune.

Unii ruși și-au părăsit țara din timp

Unii dintre rușii care nu sunt de acord cu regimul Putin și-au părăsit țara chiar înainte ca Occidentul să impună sancțiuni împotriva Moscovei. O tânără care deținea o viză pentru a intra în Uniunea Europeană înainte ca situația să escaladeze a spus pentru BBC că încă nu are planuri să se întoarcă în țara ei.

„Nu atât timp cât Vladimir Putin se află la putere. Este atât de trist! Oamenii din Ucraina sunt de-ai noștri. Sunt familia noastră. N-ar trebui să-i omorâm”, a spus ea, adăugând că cei mai mulți ruși nu își doresc acest război, dar riscă să ajungă la închisoare dacă protestează.

O altă tânără din Rusia, care a reușit să plece în Istanbul înainte ca situația să se agraveze, a povestit că n-a apucat să fie martora represiunilor și acțiunilor poliției secrete în țară. A fost îngrozită de gândul la o întoarcere la viața în Uniunea Sovietică, așa că și-a făcut bagajele și a fugit din timp.

„M-am temut foarte mult că dacă nu aș fi luat un zbor în afara țării, n-aș mai fi putut să fac niciodată acest lucru. Pe de altă parte, mă tem că nu-mi voi mai putea vedea familia și prietenii pentru Dumnezeu știe cât timp, dacă-i voi mai revedea vreodată!”, a spus ea.

Tara in care rusii au inceput sa fuga de regimul lui Putin
Vladimir Putin

În ce țară au început să fugă rușii de regimul lui Putin

Acum, la Vaalimaa, punctul de trecere de frontieră dintre Rusia și Finlanda, aflat la aproximativ 200 de kilometri de Helnsinki, ajung constant autobuze și mașini ale rușilor care vor să iasă din țara lor.

În Finlanda există simpatie pentru rușii care sunt împotriva războiului, la fel cum există pentru ucrainenii care fug din calea lui. De altfel, cele mai recente sondaje arată că tot mai mulți finlandezi vor ca țara lor să adere la NATO, ca să beneficieze de protecția oferită de Alianța Atlanticului de Nord.

În Helsinki, sute de ruși coboară din St Petersburg. Cele mai multe trenuri sunt pline, în contextul în care prețurile biletelor cresc, iar rubla este în colaps.

Conform BBC, pentru Vladimir Putin cea mai îngrijorătoare este cererea gigantului Lukoil de oprire a invaziei. Dacă principalele elemente ale economiei Rusiei se întorc împotriva lui, liderului rus i-ar fi foarte greu să continue fără să facă unele schimbări, cum ar fi să introducă legea marțială.

Totuși, recent, Vladimir Putin a declarat că nu plănuiește să introducă legea marțială. Președintele Federației Ruse a explicat că această măsură se ia în cazul unor agresiuni, în special în regiunile unde au loc lupte. Însă, în Rusia nu există o asemenea situație și speră că nici nu va exista.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...
Recomandări