Țara în care nu ai voie să te depărtezi mai mult de 5 kilometri de casă. Care este motivul

Redacția IMPACT 20.02.2021, 15:55
Țara în care nu ai voie să te depărtezi mai mult de 5 kilometri de casă. Care este motivul

În Irlanda nu ai voie să te depărtezi mai mult de 5 kilometri de casă. La aproape două luni de la instituirea unui al treilea lockdown, irlandezii trebuie să respecte o serie de restricții severe.

Nu ai voie să te depărtezi mai mult de 5 kilometri de casă

Potrivit Prim-ministrului Micheal Martin, Irlanda va continua să mențină restricțiile de limitare a răspândirii coronavirusului, până în luna aprilie, relatează DPA.

Deși numărul de cazuri confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, a scăzut considerabil în ultima perioadă, oficialul nu a arătat semne că ar vrea să relaxeze restricțiile de călătorie.

În prezent, cei care locuiesc pe teritoriul Irlandei nu au voie să călătorească la mai mult de 5 kilometri de casele lor, cu excepția deplasărilor “esențiale”. Deși luna aprilie ar putea aduce schimbări, restaurantele vor rămâne închise întrucât, potrivit lui Martin, țară este vulnerabilă la “varianta britanică” a coronavirusului.

Nu prevedem (redeschiderea barurilor etc) înainte de mijlocul verii, ceea ce spun autoritățile de sănătate publică este că rămânem (în lockdown) până la sfârșitul lunii aprilie, apoi reflectăm la situație și luăm decizii cu privire la lunile viitoare“, a declarat Micheal Martin sâmbătă, la RTÉ Raidió na Gaeltachta.

Datorită restricțiilor, multe companii au fost forțate să  își stopeze activitatea, șomajul atingând un nivel record de aproape 27% în luna ianuarie.

Nu vor exista prea multe schimbări (după această fază), deoarece numerele sunt încă prea mari. Ceea ce intenționăm este să redeschidem școlile treptat; va fi lent, vom fi precauți, pentru că trebuie să monitorizăm efectul virusului“, a adăugat oficialul.

El a spus că Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (NPHET) a dat sfaturi subcomitetului Cabinetului și a cerut prudență în eliminarea restricțiilor.

De asemenea, prim-ministrul a adăugat că vaccinul împotriva COVID reprezintă “lumina de la capătul tunelului“, o speranță de a ieși din acest context restrictiv. “Cea mai mare provocare cu care ne confruntăm este noua variantă, deoarece ar putea avea impact asupra vaccinurilor.

Numărul cazurilor confirmate este în scădere

Numărul total al cazurilor de Covid-19 în Irlanda a crescut de la aproximativ 93.000 pe 1 ianuarie la aproape 200.000 o lună mai târziu. Cu toate acestea, cifrele anunţate joi au arătat că doar 12.000 de persoane au fost confirmate cu COVID-19  în cursul lunii februarie.

Biroul Central de Statistică a declarat vineri că internările la terapie intensivă au scăzut de la începutul lunii ianuarie, la fel și internările legate de virus. Numărul total al deceselor asociate cu coronavirus în Irlanda a depăşit 4.000 în această săptămână.

Liderii partidelor de opoziție, Mary Lou McDonald, de la partidul Sinn Fein, și Peadar Toibin, șeful unui alt Aontu, au criticat declarațiile lui Martin.  Mary Lou McDonald a numit comentariile Prim-ministrului “obraznice”, iar Peadar Toibin, a spus că prelungirea propusă de guvern echivalează un “eșec al politicii”.