Țara în care doar 329 de oameni aleg președintele. Care este motivul

Beatrice Dumitru 15.05.2022, 16:06
Țara în care doar 329 de oameni aleg președintele. Care este motivul

Cetățenii unei țări africane vor afla cine va fi noul lor conducător, dintr-un număr record de candidați. În acest stat nu s-au mai desfășurat alegeri democratice din anul 1969, iar de atunci a avut loc o lovitură de stat, dictatură și un conflict care a implicat miliții de clan și extremiști islamiști. Acum, au acces la vot doar 329 de persoane.

Votează doar 329 de persoane

Până la sfârșitul zilei, ar trebui să se știe cine este următorul președinte al țării africane, dar acest vot întârziat îi implică doar pe cei 329 de parlamentari ai țării și are loc într-o zonă puternic fortificată. Circumstanțele neobișnuite evidențiază problemele de securitate ale Somaliei, precum și lipsa răspunderii democratice, capitala Mogadiscio find blocată total până luni dimineață.

Câștigătorul, dintr-un număr record de 35 de candidați, va trebui să se ocupe, printre altele, de impactul secetei care afectează țara și statele din regiune, ceea ce a declanșat o criză umanitară în care 3,5 milioane de somalezi sunt expuși riscului de foamete severă, potrivit ONU. Țara este afectată și de inflația alimentelor și a combustibilului din cauza războiului din Ucraina, scrie BBC.

Țara în care doar 329 de oameni aleg președintele. Care este motivul
Somalia este măcinată de luptele cu gruparea Al-Shabab. Sursa foto: captură BBC.

Luptele cu gruparea Al-Shabab

Cea mai importantă sarcină a noului președinte va fi să scoată o mare parte a țării de sub controlul grupării militante islamiste Al-Shabab, care continuă să domine mari zone și desfășoară atacuri frecvente în Mogadiscio și în alte părți. Guvernul federal este susținut în lupta sa împotriva grupării de Uniunea Africană, care a trimis aproximativ 18.000 de soldați, și de Națiunile Unite.

În Somalia nu au mai avut loc alegeri democratice din anul 1969, instabilitatea fiind unul dintre motivele pentru care țara nu a putut organiza alegeri directe. Este doar a treia oară când alegerile indirecte pentru președinte au putut avea loc chiar în Somalia, pentru că cele precedente s-au ținut în statele vecine, Kenya și Djibouti.

Cine sunt candidații

După ce patru candidați au renunțat în ultimul moment au mai rămas în cursă încă 35, iar printre aceștia se numără actualul președinte, Mohamed Abdullahi „Farmajo”, doi foști președinți, Sharif Sheikh Ahmed și Hassan Sheikh Mohamud, și un fost prim-ministru, Hassan Ali Kheyre. Acești patru, împreună cu președintele regiunii Puntland din Somalia, sunt considerați favoriți.

Alegerile ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, când s-a încheiat mandatul de patru ani al președintelui Farmajo, dar din cauza uneia dintre cele mai grave crize politice din această ţară au fost amânate. Parlamentarii care vor alege următorul președinte au fost și ei aleși de către delegați numiți de clanurile puternice ale țării.

Alegerea președintenului se va face prin vot secret și se preconizează că vor exista mai multe tururi de scrutin  înainte ca un candidat să fie declarat câștigător.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...