Ţara în care angajaţii se pensionează la 45 de ani vrea o schimbare importantă. Decizia e ca şi luată

Stan Filon 09.07.2021, 08:58
Ţara în care angajaţii se pensionează la 45 de ani vrea o schimbare importantă. Decizia e ca şi luată

Există o țară unde oamenii se pensionează la vârsta de 45 de ani, însă autoritățile nu mai sunt mulțumite de sistemul de pensii și dorește o schimbare care îi va supăra pe cetățenni! Sistemul de pensii major la buget, așa că se pare că vârsta de pensionare va crește în perioada următoare.

Ţara în care angajaţii se pensionează la 45 de ani vrea o schimbare

Oamenii din Arabia Saudită ies în prezent la pensie la vârsta de 45 de ani. O treime din oameni se pensionează la această vârstă, după 20 sau 25 de ani de muncă, însă autoritățile analizează posibilitatea reformării sistemului de pensii. Guvernanții vor ca populația să contribuie mai mult la bugetul de pensii, iar asta înseamnă modificarea vârstei de pensionare.

Guvernul de la Riad se confruntă cu un deficit de 800 miliarde de riali (213 miliarde dolari) la fondul public de pensii, așa că se analizează diferite propuneri privind majorarea vârstei de pensionare. De asemenea, autorităţile ar putea cere lucrătorilor să direcţioneze un procent mai mare din salariile lor către sistemul general de asigurări sociale, care gestionează atât sistemul public de pensii cât şi cel privat. O decizie finală cu privire la modificările vizate şi dacă vor fi implementate nu a fost luată încă, susţin sursele citate de Bloomberg.

Tara in care angajatii se pensioneaz[ la 45 de ani vrea o schimbare
Tara in care angajatii se pensioneaz[ la 45 de ani vrea o schimbare

Oamenii profită de posibilitatea ieșirii anticipată la pensie

Oficialii saudiţi au ajuns la concluzia că actualul sistem de pensii nu este sustenabil, mai ales căsperanța de viață a crescut peste tot în lume. Și China intenţionează să majoreze, treptat, vârsta de pensionare în următorii ani, din cauza scăderii ratei natalităţii. Și în Rusia a fost crescutăvârsta de pensionare!

Cu o speranță medie de viaţă de 75 de ani, vârsta oficială de pensionare în Arabia Saudită este de aproximativ 60 de ani, însă o treime dintre angajați profită din plin de posibilitatea de a se pensiona anticipat, după ce au muncit doar 20 sau 25 de ani. Comparativ, vârsta medie de pensionare este de 64,3 ani pentru bărbaţi şi 63,5 ani pentru femei în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Modificarea vârstei la care se iese la pensie ar putea crea revolte în țară, mai ales după ce Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a eliminat deja o serie de programe în vigoare de mai multe decenii. Acesta nu mai vrea ca veniturile din petrol să ofere cetățenilor benzină și electricitate ieftine. În plus, tot din veniturile din petrol sunt asigurate locuri de muncă în sistemul guvernamental şi burse la universitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...