Țara distrusă de proteste și foamete. Premierul anunță o criză alimentară pe fondul problemelor economice

Ana Anitoiu 20.05.2022, 11:57
Țara distrusă de proteste și foamete. Premierul anunță o criză alimentară pe fondul problemelor economice

O țară a fost distrusă de proteste și foamete, după ce economia a început să-i fie grav afectată de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Premierul acesteia a anunțat o criză alimentară pe fondul problemelor economice, iar oamenii se gândesc că vor muri din cauza lipsei de hrană.

Criză alimentară într-o țară

Prim-ministrul din Sri Lanka a avertizat că insula s-ar putea confrunta cu o criză alimentară, în contextul crizei economice ce afectează în prezent acest stat. Premierul a promis că guvernul va cumpăra suficient îngrășământ pentru următorul sezon de însămânțare, pentru a crește productivitatea.

O decizie luată în luna aprilie a anului trecut de președintele Gotabaya Rajapaksa de a interzice toți fertilizatorii chimici a redus drastic recoltele și, în ciuda faptului că guvernul a anulat interdicția, încă nu au avut loc importuri substanțiale.

„Deși este posibil să nu fie timp pentru a obține îngrășământ pentru sezonul mai-august, se parcurg pașii necesari pentru a asigura stocuri adecvate pentru sezonul septembrie-martie. Cer tuturor să accepte gravitatea situației”, a transmis pe Twitter, joi, prim-ministrul sri-lankez, Ranil Wickremesinghe.

Tara distrusa de proteste si foamete
Proteste in Sri Lanka. Foto: Captura YouTube

Cetățenii se gândesc că vor muri. „Nici nu are rost să vorbim despre cât de grea este viața”

Sri Lanka se confruntă cu lipsuri importante în ceea ce privește valuta, combustibilul și medicamentele, iar activitatea economică a încetinit considerabil.

„Nici nu are rost să vorbim despre cât de grea este viața. Nu pot anticipa cum vor sta lucrurile peste următoarele două luni. În ritmul acesta, este posibil nici să nu mai fim aici”, a spus, vineri, o femeie în vârstă de 60 de ani care vinde fructe și legume în piața Pettah din Colombo, capitala țării, potrivit Reuters.

În apropierea ei s-a format o coadă lungă în fața unui magazin unde se vindeau butelii ale căror prețuri au crescut. Un șofer care stătea la coadă a spus că au fost livrate doar aproximativ 200 de de butelii, chiar dacă aproape 500 de oameni aveau nevoie de ele. Bărbatul a precizat că s-a așezat la coadă trei zile la rând, ca să obțină o butelie pentru familia lui de cinci persoane.

„Fără gaz, fără ulei de kerosen, nu putem face nimic. Ultima opțiune care ar fi? Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla sută la sută”, a spus bărbatul, așteptând la coadă.

Gaze lacrimogene și tunuri de apă împotriva protestatarilor

Inflația din Sri Lanka ar putea crește și mai mult, până la 40%, în următoarele două luni. În luna aprilie, aceasta a ajuns la 29.8%, iar alimentele s-au scumpit cu 46.6% de la un an la altul.

În contextul în care furia oamenilor împotriva guvernului a crescut, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă, joi, pentru a-i îndepărta pe sutele de protestatari studenți din Colombo. Manifestanții au cerut demiterea președintelui și a prim-ministrului.

Criza economică din Sri Lanka a început din cauza pandemiei de coronavirus ce a afectat turismul, dar și din cauza scumpirii petrolului și a reducerii taxelor făcute de guvernul președintelui Rajapaksa și a fratelui său, Mahinda, care și-a dat demisia săptămâna trecută. Wickremesinghe, cel care l-a înlocuit, este acuzat că este o marionetă a celor doi frați.

Printre alți factori ce au contribuit la criza economică din Sri Lanka se numără prețurile interne puternic subvenționate la combustibil și decizia de a interzice importul de îngrășăminte chimice, ce a devastat sectorul agricol.

Grupul celor Șapte, format din guvernele țărilor precum Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii, sprijină eforturile de a scuti de datorii Sri Lanka.

Directorul băncii centrale, P. Nandalal Weerasinghe, a declarat că planurile pentru o restructurare a datoriilor sunt aproape finalizate și că urmează să facă în curând propunerea către cabinet.

Un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internațional a spus, la rândul lui, că FMI monitorizează îndeaproape evoluțiile și că o misiune virtuală în Sri Lanka era de așteptat să încheie discuțiile tehnice referitoare la un posibil program de împrumut către țară, la data de 24 mai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...