Țara din UE care refuză să se rupă de Rusia. Declarația pune pe jar întreagă Europă

Beatrice Dumitru 22.03.2023, 19:47
Țara din UE care refuză să se rupă de Rusia. Declarația pune pe jar întreagă Europă

O țară din Uniunea Europeană refuză să se rupă de Rusia, iar ministrul ei de Externe a dat o declarație care ridică multe semne de întrebare. Acesta a afirmat că este „iluzoriu” să credem că „ne putem decupla de Rusia” și susține că Moscova va  fi întotdeauna importantă pentru Europa.

„Nu ne putem decupla de Rusia”

Țara din UE care care s-a promovat drept o punte între Est şi Vest, transformând capitala sa într-un magnet pentru banii rusești, face, de asemenea, parte dintr-o alianță occidentală care a sancționat Moscova după invadarea Ucrainei. Este vorba despre Austria, a cărui ministru de Exerne, Alexander Schallenberg, a spus că este „iluzoriu” să credem că „ne putem decupla de Rusia”.

Oficialul austriac pledează pentru aplicarea de sancțiuni Rusia și afirmă că este nevoie de timp pentru a se vedea efectele acestora. El subliniază că Moscova va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa, adăugând că a gândi altfel este „delir”.

Țara din UE care refuză să se rupă de Rusia. Declarația pune pe jar întreagă Europă
Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei.

A crede că nu va mai exista Rusia și că ne putem decupla în toate domeniile este delir. În cazul în care Austria ar slăbi legăturile, acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte. Dostoievski și Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua putere nucleară din lume”, a declarat Alexander Schallenberg pentru Reuters.

„Hai să fim realiști”

Alexander Schallenberg a făcut comentariile după ce autoritatea americană de sancțiuni a lansat o anchetă la începutul acestui an asupra Raiffeisen, a doua cea mai mare bancă a ţării, cu privire la afacerile sale cu Rusia, sporind controlul asupra creditorului austriac. Acesta a subliniat că nu este rezonabil ca această instituţie bancară să fie singularizată în contextul în care multe alte firme occidentale au procedat similar.

Raiffeisen este una din cele două bănci străine dintre cele 13 instituţii sistemice de pe lista Băncii Centrale a Rusiei, ceea ce subliniază importanţa sa pentru economia rusă, care se confruntă cu sancţiuni occidentale drastice. Schallenberg a mai spus că Austria trebuie să impună sancțiuni și a arătat cu degetul către alte bănci occidentale care fac afaceri în Rusia.

Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancțiunile Uniunii Europene. Dar, hai să fim realiști. 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia și fac ceea ce este rațional: așteptare, restricţionare, izolarea activelor”, a mai spus ministrul de Externe al Austriei.

Austria încă mai importă gaz rusesc, deși încearcă să reducă această dependență în următorii ani, dar unii oficiali de la Viena speră într-o încheiere rapidă a războiului din Ucraina şi o revenire la relaţii mai normale cu Rusia.

Alexander Schallenberg a declarat că este mai degrabă în favoarea aplicării sancţiunilor europene existente decât a introducerii unor măsuri suplimentare și spune că este nevoie de timp pentru ca acestea să funcționeze. „Este o armă foarte dură”, a spus ministrul austriac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...