Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o doză de vaccin

Andreea Bisinicu 24.01.2021, 19:58
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o doză de vaccin

Care este țara din Europa care nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID. Statul european de care toată lumea a uitat. Nu a primit nici măcar o doză de vaccin împotriva coronavirusului, la o lună de la începerea campaniei de imunizare a populației globului împotriva virusului COVID-19. Este vorba despre unul dintre statele care se învecinează cu România.

Care este țara din Europa care nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID

Una dintre cele mai slab dezvoltate țări din Europa, vecină cu România, a fost uitată în contextul pandemic. Cărui stat nu i-a fost trimis nici măcar o singură doză de vaccin anti-COVID-19? Este vorba despre Ucraina. Statul ucrainean, care se învecinează cu România în Nord, nu a reușit să cumpere nicio doză de vaccin împotriva coronavirusului, deși situația cazurilor și bilanțul deceselor din Ucraina sunt îngrijorătoare.

Conform Agerpres, statul ucrainean a înregistrat cifre alarmante în contextul pandemic: 12 milioane de îmbolnăviri și 21.000 de decese, având în vedere că populația totală este de 40 de milioane de locuitori. Ucraina s-a confruntat cu multe probleme financiare, în ultimele luni, acesta fiind principalul motiv pentru care guvernul ucrainean nu a reușit să comande dozele de vaccin anti-COVID necesare pentru a începe campania de imunizare a cetățenilor săi.

„Bogaţii s-au aflat primii la coada mondială pentru vaccin. Statele membre UE trebuie să acorde o atenţie specială ţărilor din Parteneriatul Estic în chestiunile achiziţiilor comune şi accelerării livrării vaccinurilor”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în decembrie 2020.

Ucraina nu a primit nici macar o singura doza de vaccin anti-COVID-19
Ucraina nu a primit nici macar o singura doza de vaccin anti-COVID-19

De ce cumpără „țările bogate” mai multe doze de vaccin decât ar fi nevoie

Ucraina nu este singurul stat aflat în această situaţie nefericită. Luni, 18 ianuarie 2021, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o serie de declarații îngrijorătoare. Reprezentanții OMS au spus că populația globului se află în pragul unui „eşec moral catastrofal”, dacă statele cel mai puternic dezvoltate vor continua să cumpere mai multe doze de vaccin anti-COVID-19 decât ar fi necesar. La începutul anului 2021, statul ucrainean a cerut ajutor din partea țărilor Uniunii Europene pentru a obține dozele de vaccin împotriva virusului Sars-Cov-2, după ce guvernul său a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.

„În calitate de membru al guvernului, mă voi opune achiziţionării vaccinului rus, chiar dacă este eficient. Rusia nu se preocupă de starea de sănătate a ucrainenilor, ea se preocupă de impunerea propagandei sale şi de ideologia sa atunci când oferă acest vaccin” a declarat ministrul Dmitro Kuleba, conform digi24.ro.

Autoritățile din Ucraina vor primi, momentan, cele opt milioane de doze promise în cadrul mecanismului ONU Covax, care presupune ajutorarea ţărilor sărace și asigură accesul echitabil la vaccinuri. De asemenea, statul ucrainean ar putea primi între 1,9 milioane și 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, care costă 18 dolari doza, numai după ce va fi confirmată eficacitatea serului, astfel putând fi lansat pe piață și folosit în procesul de imunizare împotriva coronavirusului. Din păcate, chiar și așa, dozele de vaccin nu sunt suficiente pentru a imuniza întreaga populație a Ucrainei, care măsoară 40 de milioane de suflete.

Urmăriți Impact.ro și pe