Țara din Europa în care nu există niciun candidat la președinție. Alegerile sunt peste doar câteva zile

Ioana Bucur, Anca Manolica 26.08.2021, 13:41
Țara din Europa în care nu există niciun candidat la președinție. Alegerile sunt peste doar câteva zile

Pare greu de crezut dar, cu câteva zile înainte de alegeri, într-o țară din Europa nu există niciun candidat la președinție. Ce se va întâmpla.

Țara fără niciun candidat la președinție

Alegeri fără candidați. Cu doar câteva zile înainte de numirea unui nou președinte în Estonia, niciun nume nu a fost propus în cursă. În mod normal, în acest moment al alegerilor, candidații s-ar fi întrecut în promisiuni electorale, în încercarea de a convinge cât mai mulți parlamentari să îi susțină.

Doar că anul acesta, lucrurile stau cu totul altfel. Există voci care susțin că explicația stă în faptul că va fi sarcina Parlamentului să aleagă noul președinte, așa că prioritare sunt, de fapt, calculele politice.

Dacă ar fi după estonieni, actualul președinte, Kersti Kaljulaid, ar fi avut cele mai mari șanse să câștige un nou mandat de cinci ani.

Un sondaj recent realizat de Kantar Emor arată că Kaljulaid ar primi 37% din voturi. În plus, 51% dintre cei chestionați au plasat-o în top trei politicieni pe care i-ar alege în funcția de președinte.

Țara din Europa în care nu există niciun candidat la președinție
Kersti Kaljulaid

Cum se alege președintele în Estonia

În Estonia, printre cele mai importante atribuții pe care le are președintele este retrimiterea legilor în Parlament, pentru modificări. În plus, are rol reprezentativ în afara țării.

Cu cinci ani în urmă, carismatica Kersti Kaljulaid, fost membru al Curții de Conturi Europene, a fost un candidat neașteptat pentru prima funcție în stat, fiind aleasă în al șaselea tur. În timpul mandatului său, și-a câștigat popularitatea în rândul alegătorilor, „ajutată” de umorul, modestia și refuzul de a renunța la propriile valori.

Kaljulaid s-a declarat în repetate rânduri dornică să primească un nou mandat. În final, decizia va fi luată de cei 101 membri ai Parlamentului. De fapt, potrivit  cutumelor din Estonia, Kaljulaid nici măcar nu își poate anunța public candidatura.

Cu alte cuvinte, oricine își dorește să devină președinte trebuie să aibă sprijinul parlamentarilor. Un partid poate numi un candidat, cu 21 de voturi, un proces ce va începe joi, 26 august. Pentru a trece de prima rundă de voturi, ce va avea loc luni, 30 august, un candidat trebuie să primească cel puțin 68 din cele 101 voturi (două treimi din majoritate).

În cazul în care numărul nu este atins de niciunul dintre candidați, votarea va fi reluată următoarea zi. Situația se poate complica și mai mult, având în vedere că noi nume pot fi aruncate în joc în orice moment al alegerilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...