Țara din Europa care nu are capitală. Putea să aleagă dintre mai multe orașe mari, care e motivul

Badea Violeta 28.05.2022, 09:21
Țara din Europa care nu are capitală. Putea să aleagă dintre mai multe orașe mari, care e motivul

Planeta pe care tăim este, fără îndoială, impresionantă. Lucruri fascinante descoperim, de asemenea, și pe continentul nostru. Care este singura țară din Europa care nu are capitală? Acolo, instituțiile importante sunt amplasate în diferite orase, astfel că acest criteriu nu mai poate fi luat în discuție. Dacă nu-ți vine în minte niciun răspuns caută informația în rândurile următoare.

Singura țară de pe continentul nostru care nu are capitală

Puțini sunt cei care știu că, de fapt, Elveția nu are nici o capitală. Cu toate că este una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa și nu numai, autoritățile nu au declarat care este capitala oficială a acestui stat. În Elveția există trei orașe mari, Zurich, Geneva și Berna, dar nici una dintre acestea nu este considerată capitală.

Înainte de a se stabili ca națiune, acest stat era format din cantoane separate din diferite părți ale granițelor actuale, unde se vorbeau limbi diferite.

Mai întâi, aceste subdiviziuni au convenit să încheie alianțe între ele, cunoscute sub numele de Confederații. Odată ce Confederațiile au ajuns la un acord pentru a se declara ca țară, au considerat important să clarifice faptul că niciun canton, oraș sau limbă nu are prioritate față de altul, lăsând Elveția să funcționeze ca o națiune extrem de descentralizată, cu o varietate de servicii.

Elvetia este tara din Europa care nu are capitala
Elvetia este tara din Europa care nu are capitala

Unde sunt amplasate instituțiile importante ale țării

Se crede că Berna este capitala Elveției, deoarece guvernul federal se află acolo. Însă, în anul 1848, s-a decis ca țara să nu aibă o capitală din dorința de a acorda importanță fiecărui teritoriu.

Chiar și așa, Berna este numită capitală în constituția țării. În timp ce guvernul se află în acest oraș, multe alte instituții sunt amplasate în diferite orașe ale țării.

De exemplu, Curtea Supermă Federală este situată în orașul predominant francofon. Lausanne. Instanța Penală Federală se regăsește în Bellinzona, oraș majoritar italian. De altfel, cele trei limbi principale vorbite în Elveția sunt: germana, franceza și italiana.

De ce este Elveția neutră

Neutralitatea permanentă este un principiu al politicii externe elvețiene. Aceasta aduce pace și stabilitate în Europa și în afara ei. Ea asigură independența țării și inviolabilitatea teritoriului său.

Însă, lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Țara a fost nevoită să își apere teritoriul de mai multe ori, în special în timpul dominației franceze din secolul al XVIII-lea. Ultima bătălie majoră a avut loc în 1815, când trupele elvețiene au luat parte la lupta împotriva armatei lui Napoleon.

În urma acestei ultime operațiuni militare a forțelor elvețiene în străinătate, marile puteri europene, reunite la Paris, au recunoscut neutralitatea permanentă a Elveției și i-au garantat integritatea teritorială. Cu toate acestea, neutralitatea acestei țări nu a fost acceptată în mod oficial, de către Liga Națiunilor, până în 1920.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...