Țara din Europa care face bani mulți din vânzarea de armament. A bătut toate recordurile în 2021

Andra Daoud 18.01.2022, 19:17
Țara din Europa care face bani mulți din vânzarea de armament. A bătut toate recordurile în 2021

O țară europeană a atins anul trecut o cifră-record în ceea ce privește exportul de armament. Datele furnizate recent arată că în 2021 s-au emis licențe pentru exporturi de armament în valoare de 9,35 miliarde de euro, mai mult decât în orice alt an de până acum. Cifra este cu 61% mai mare față de 2020 și a depășit recordul anterior, care fusese stabilit în 2019.

Țara din Europa care face bani mulți din vânzarea de armament

Germania a stabilit un nou record cu privire la exporturile de armament și a depășit, astfel, cifrele din 2019. În urmă cu trei ani, exportul de armament a înregistrat o valoare de 8,015 miliarde de euro, în timp ce anul trecut cifra a fost cu peste 1,3 miliarde de euro mai mare.

Potrivit cifrelor publicate marți de Ministerul german al Economiei, în timpul administrației Merkel s-a exportat armament în valoare de 9,04 miliarde de euro. Noua coaliție guvernamentală a aprobat și ea exporturi în valoare de 309 milioane de euro, în trei săptămâni de când a preluat conducerea și până la finalul anului trecut.

Pe finalul lui 2021, în presă au apărut informații potrivit cărora guvernul interimar aflat la conducere ar fi aprobat în nouă zile exporturi în valoare de 4,91 miliarde de euro, adică jumătate din totalul pe anul 2021. Zvonurile au creat controverse, pentru că acel guvern interimar nu ar fi trebuit să ia decizii politice majore.

Tara din Europa care face bani multi din vanzarea de armament. A batut toate recordurile in 2021 1

Ucraina cere Germaniei să îi furnizeze armament

Un aspect de luat în calcul este că, în 2021, pricipala destinație pentru exportul de armament din Germania a fost Egiptul, țară criticată intens din cauza încălcării drepturilor omului și implicarea în conflicte în Yemen și Libia. Numai anul trecut Egiptul a primit de la Germania armament în valoare de 4,34 miliarde de euro.

În urmă cu câteva zile, Ucraina a cerut Germaniei să o aprovizioneze cu arme, în contextul concentrării de trupe rusești la graniță. Ambasadorul Ucrainei la Berlin i-a cerut noii șefe a diplomației germane să promită livrări de arme către țara sa, după ce a mai făcut această solicitare și în trecut, însă a rămas de fiecare dată fără răspuns.

Andrei Melnik a catalogat drept frustrantă reticența Germaniei de a livra arme Ucrainei, în condițiile în care trupele lui Vladimir Putin sunt comasate la graniță de luni bune. Ambasadorul a transmis că este momentul să se vadă cine este cu adevărat de partea Ucrainei și cine nu:

Poporul Ucrainei este foarte dezamăgit. Acum este momentul adevărului în legătură cu cine este cu adevărat prieten. Lumea este în prezent în cel mai mare pericol de război uriaş în mijlocul Europei, cel mai grav din 1945 încoace”, a subliniat el.

Actuala coaliție de guvernare din Germania a aprobat recent o politică prin care exportul de arme către zonele de criză este unul restricționat, însă Melnik susține că acest document nu este „Biblia” și că situația din Ucraina este una cât se poate de serioasă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe