Țara din Europa care are ”al cincilea anotimp”. Se întâmplă an de an, dar nimeni nu știe data exactă

Stan Filon 13.11.2021, 09:36

Puțini oameni știu, dar există o țara din Europa care are ”al cincilea anotimp”! Experții în meteorologie urmăresc fenomenul de ani de zile, dar încă nu știu exact când începe acest anotimp. Se știe doar că își face apariția între anotimpul iarnă și primăvară.

 ”Al cincilea anotimp” a apărut într-o țară din Europa

Estonia este țara cu ”al cincilea anotimp”. Este o perioadă cu vreme volatilă, care are loc între iarnă și primăvară, în fiecare an, însă nimeni nu poate preciza cu exactitate în ce zi se va întâmpla. Mai exact, acest fenomen are loc în fiecare an între lunile martie și aprilie, și aduce inundații masive, care transformă Parcul Național Soomaa într-o veritabilă deltă. Oamenii văd livezi întregi de meri scufundate, dar se formează și insule, relatează BBC.

Aivar Ruukel, care este de 27 de ani ghid de canoe în parcul Soomaa spune că ”fiecare an vine cu noi provocări”. ”Trebuie să aflăm unde putem vâsli în siguranță când sosesc inundațiile – dar există un risc inerent atunci când navigăm în apă atât de rece și în mișcare. Trebuie să avem grijă”, spune el.

 ”Al cincilea anotimp” a aparut intr-o tara din Europa
”Al cincilea anotimp” a aparut intr-o tara din Europa

”Se formează un adevărat labirint de căi navigabile”

Un alt om care cercetează îndeaproape fenomenul este un alt ghid din zona respectivă, Algis Martsoo. A fost deja poreclit ”Domnul Potop”, datorită cercetărilor sale asupra acestui al cincilea anotimp din Estonia. Acesta a făcut deja o hartă a itinerarilor care apar în acest nou anotimp, pe care o promovează din punct de vedere turistic. Odată cu noul anotimp, apar rute navigabile noi, este un adevărat labirint, însă acestea dispar după ce apele se retrag.

”Oamenii sunt curioși cu privire la cel de-al cincilea anotimp”, a spus Martsoo. Acesta și-a făcut cercetarea doctorală la fața locului, chiar în timpul celei mai mari indundații din ultimii 100 de ani, care a lovit Estonia, în anul 2010.

”Te simți ca și cum ai face canotaj prin Amazon, apoi vâslești brusc peste un drum aflat la câțiva metri sub suprafață. Sălbatic, nu?”, spune el.

”Torentul crește până la 100 de metri cubi pe secundă”

Fenomenul a atras mii de turiști, care vin să descopere labiritul scos la iveală de inundații. Cei doi ghizi au format chiar și o companie, Soomaa.com, care are o flotă de 40 de canoe în stil canadian pentru excursii prin parcul național.

”Vara, debitul mediu de apă pe secundă prin Soomaa este de 5-10 metri cubi, dar în al cincilea anotimp, volumul este de 10 ori mai mare și torentul crește până la 100 de metri cubi pe secundă. Adăugați la aceasta faptul că 70% din scurgerea anuală de pe versanți are loc, de asemenea, în această perioadă, datele sunt copleșitoare”, a declarat Jana Poldnurk, director pentru hidrologie la Agenția pentru Mediu din Estonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...