Țara care va construi cea mai mare bază de cipuri din lume. 450 de miliarde de dolari pentru a se bate cu SUA și China

Cristian Cojocaru 14.05.2021, 18:54
Țara care va construi cea mai mare bază de cipuri din lume. 450 de miliarde de dolari pentru a se bate cu SUA și China

Pentru că tehnologia este în continuă expasiune, statele se luptă pentru a deține supremația în acest sector. Astfel, o țară se pregătește să construiască cea mai mare bază de cipuri din lume, în încercarea de a se alătura Chinei și Americii.

Ce țară va construi cea mai mare bază de cipuri din lume

Planurile Coreei de Sud sunt unele destul de ambițioase având în vedere suma investită pentru a concura cu giganții în producția de cipuri. Astel, asiaticii se pregătesc să cheltuie aproximativ 450 de miliarde de dolari pentru a construi cea mai mare bază de fabricare a cipurilor din lume.

În acest fel, se alătură Chinei și SUA în supremația mondială de a controla una dintre tehnologiile cheie ale momentului. Astfel, Samsung Electronics Co. și SK Hynix Inc. vor investi în cercetarea și producția de semiconductoare în anii până în 2030. Planul a fost conceput de administrația președintelui Moon Jae-in.

În cadrul proiectului vor participa aproximativ 153 de companii care vor alimenta impulsul pentru această decadă, în scopul de a proteja cea mai importantă industrie a țării. Moon a primit joi un briefing de la executivii de cipuri cu privire la inițiativă, în timpul unei vizite la cea mai avansată fabrică de cipuri din țară, o fabrică Samsung la sud de Seul.

Samsung își mărește cheltuielile cu 30%, până la 151 miliarde de dolari până în 2030, în timp ce Hynix angajează 97 de miliarde de dolari pentru extinderea instalațiilor existente, în plus față de planul său de 106 miliarde de dolari pentru patru noi uzine din Yongin, potrivit declarațiilor co-directorului executiv, Park Jung-ho în timpul eveniment.

„Concurenții mondiali majori continuă cu investiții masive pentru a fi primii care vor lua piața viitoare. Companiile noastre și-au asumat riscuri și au inovat și au finalizat pregătirile pentru vremuri tumultuoase”, a afirmat Moon într-un discurs.

mare bază cipuri lume
Samsung și Hynix produc majoritatea cipurilor de memorie din lume

Tehnologia este una fundamentală pentru progresele revoluționare

Acest efort vine în întâmpinarea actualei crize de semiconductori care are loc la nivel global. Dependența cipurilor a expus producătorii asiatici la eforturi foarte mari, în încercarea de a redresa economiile mondiale grav afectate de pandemia de coronavirus. Deficitul este extins de la autovehicule la smartphone-uri și afișaje electronice.

În joc este o tehnologie fundamentală pentru progresele revoluționare de la inteligența artificială la vehicule autonome și case smart. Coreea de Sud, un aliat al securității SUA și un important exportator în China, a mers pe o coardă de tensiune între cele două, în timp ce își consolidează propria producție. Semiconductorii reprezintă cea mai mare parte din exporturile Coreei de Sud, iar exporturile de cipuri se vor dubla până la 200 miliarde dolari până în 2030”, a declarat Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei.

Asemănând semiconductorii cu orezul, ministerul le-a numit „arme strategice” într-o cursă pentru o tehnologie superioară care se intensifică nu numai între firme, ci și națiuni. Guvernul încearcă să construiască o „centură de semiconductori K” care se întinde pe zeci de kilometri la sud de Seul și reunește designeri, producători și furnizori de cipuri, potrivit ministerului.

Samsung și Hynix produc majoritatea cipurilor de memorie din lume, semiconductori de bază care gestionează stocarea pentru toate dispozitivele. Dar un domeniu în care Coreea de Sud a rămas în urmă este abilitatea de a produce cipuri logice avansate care gestionează calcule complexe pentru sarcini precum AI și prelucrarea datelor, o specialitate dominată de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., care face procesoarele iPhone ale Apple Inc. Samsung își propune să concureze mai agresiv în acest domeniu, asigurând unele dintre afacerile cu plăci grafice ale Nvidia Corp. și urmărind o cotă mai mare din cipurile mobile Qualcomm Inc. arată Bloomberg.

Urmăriți Impact.ro și pe