Țara care se confruntă cu un val de căldură record. Luna mai ar putea fi cea mai călduroasă a secolului

Beatrice Dumitru 23.05.2022, 10:30
Țara care se confruntă cu un val de căldură record. Luna mai ar putea fi cea mai călduroasă a secolului

Spania se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate pentru luna mai, iar experții spun că schimbările climatice determină valurile de căldură mai dese și mai intense și consideră că emisiile de gaze cu efect de seră măresc puterea, durata şi ritmul de repetare a acestor valuri. Aceste temperaturi ar putea fi cele mai ridicate în luna mai, în secolul 21.

Temperaturile au atins 44 de grade Celsius

Spania resimte căldura după ce temperaturile au crescut în acest weekend cu până la 15 grade peste medie, pentru această perioadă a anului. Vremea de primăvară neobișnuit de caldă este rezultatul aerului cald și uscat care vine din Africa de Nord.

Cu unele zone în care temperaturile au atins 44 de grade Celsius, sâmbătă, acest val de căldură fără precedent ar putea face din luna mai cea mai fierbinte a acestui secol. Cel puțin 13 regiuni au fost în alertă din cauza căldurii, a declarat Agenția de Meteorologie de Stat a Spaniei (AEMET), iar temperaturile ar putea provoca furtuni în cinci dintre ele.

Spania se confruntă cu un val de căldură record. Luna mai ar putea fi cea mai călduroasă a secolului
Spania se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade.

Acestea vor fi probabil printre cele mai ridicate temperaturi pe care le-am văzut în mai, în secolul 21. În 2015, am avut o lună excepţional de caldă, care a doborât recorduri şi ni s-a părut atunci că o astfel de situaţie nu se va mai repeta. Şi asta a fost acum şapte ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Ruben del Campo, citat de Euronews.

Aerul cald din Africa de Nord se îndreaptă spre sudul Europei

Cele mai afectate regiuni sunt Andaluzia în sud, unde mercurul a urcat la 42,3 grade Celsius vineri după-amiază, Extremadura în sud-vest, Madrid și Castilla La Mancha în centru și Aragon în nord-est. În aceste condiții, Guvernul spaniol a recomandat populației să se hidrateze, să limiteze activitatea fizică și să rămână în zone răcoroase ori de câte ori este posibil.

Agenţia spaniolă de Meteorologie spune că acele climate din Africa de Nord se îndreaptă spre sudul Europei, în timp ce oamenii de știință avertizează că valurile de căldură ar putea deveni mult mai comune și mai intense la nivel global în anii următori, din cauza impactului crizei climatice.

Aceasta înseamnă că până la jumătatea secolului vor fi mai frecvente perioadele de secetă mai lungi și mai intense și, bineînțeles, temperaturile mai ridicate.

Verile într-un oraș spaniol relativ răcoros, cum ar fi La Coruna, ar putea fi asemănătoare cu clima orașului marocan Casablanca. Se estimează că aproximativ două mii de oameni mor anual în Spania din cauza căldurii excesive.

Urmăriți Impact.ro și pe