Ţara care s-a închis pentru două săptămâni. Ce se întâmplă cu românii plecaţi în vacanţă acolo. Premierul Nicolae Ciucă, decizie de ultimă oră

Ana Anitoiu 30.11.2021, 16:27

O țară s-a închis pentru două săptămâni, într-o încercare de a limita răspândirea coronavirusului, în urma apariției variantei Omicron. Românii plecaţi în vacanţă acolo au cerut ajutorul Ambasadei, pentru că zborurile pe care contau ca să se întoarcă acasă au fost anulate.

Țara care s-a închis pentru două săptămâni

Update:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că o aeronavă Tarom va pleca joi în Maroc pentru repatrierea celor 72 de cetățeni români blocați în această țară, după ce autoritățile marocane au decis suspendarea zborurilor comerciale, de teama tulpinii sud-africane Omicron.

Știre inițială:

Începând de astăzi, de la prima oră, zborurile comerciale de pasageri au fost suspendate de Regatul Maroc, indiferent că acestea sunt înspre sau dinspre această țară către alte state. Astfel, mai mulți români care au fost surprinși de hotărâre după ce au ajuns acolo în vacanță se află acum într-o situație dificilă.

În total, 72 de români au cerut ajutorul Ambasadei României în Maroc pentru a se putea întoarce acasă în urma anulării zborurilor. Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marți, că autoritățile din Maroc permit în mod excepțional unele zboruri și a anunțat care sunt companiile ce le mai operează. Totuși, situația nu ar fi se simplă, conform unor români.

Tara care s-a inchis pentru doua saptamani. Ce se intampla cu romanii de acolo
O tanara intr-un aeroport

Anunțul Ambasadei României

Ambasada României în Maroc a transmis un mesaj, luni seară. pentru românii care au rămas blocați în Maroc în urma deciziei de anulare a zborurilor comerciale de pasageri pentru o perioadă de două săptămâni.

„Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țină legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite.

Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune”, a fost mesajul publicat de Ambasadă pe Facebook.

Românii blocați în această țară, furioși pe Ambasadă

Mai mulți români blocați în Maroc au reacționat la anunțul Ambasadei, cerând ajutor să se găsească o soluție pentru ca ei să se poată întoarce acasă. O persoană a atras atenția că unele companii aeriene anulează zborurile pe măsură ce se apropie data acestora, chiar dacă „pretind” că le operează.

„Putem ajunge oriunde în Maroc (pe orice aeroport) dacă se organizează un zbor. Zborul nostru care ar fi trebuit să fie pe 5 decembrie a fost anulat și nu avem nicio opțiune de a pleca. Am contactat compania aeriană.

Deși pretind că operează câteva zboruri în continuare, le anulează pe măsură ce se apropie data zborului. Vă rog să ne ajutați să ajungem în țară pentru că am rămas fără opțiuni”, este unul dintre mesaje.

Ambasada le-a transmis oamenilor pe Facebook să ia legătura cu unele companii aeriene precum AIR France, Transavia, Iberia, Binter, NEOS care ar putea opera zboruri speciale. Instituția a menționat că doar companiile aeriene pot oferi informații concrete. Această recomandare i-a înfuriat pe mulți dintre români, chiar și pe unii care nu se află în Maroc.

O persoană a contrazis Ambasada, spunând că astfel de zboruri speciale nu sunt organizate de companiile aeriene. În schimb, zborurile de repatriere sunt operate la cererea statelor din care provin turiștii rămași blocați în Maroc.

„Compania aeriană Rayanir nu oferă nicio opțiune, toate zborurile sunt anulate. Ni s-a comunicat să luăm legătura cu ambasada”, „Oare Statul Român poate aranja o cursa de la Tarom pentru toți cei de aici? De ziua națională sperăm că se gândește cine trebuie și la noi”

„Nu cred că asta e scopul vostru acolo: să recomandați voi cetățenilor români să țină legătura cu companiile aeriene care deja s-au spălat pe mâini. Rolul vostru este să ajutați în mod activ și să oferiți soluții clare și concise, să răspundeți la telefon și să vă faceți treaba”, au fost câteva reacții.

Românii și-au deschis și un grup pe Facebook, Izolați în Maroc, special pentru această situație, și caută soluții împreună pentru a se întoarce acasă, în ciuda anulării zborurilor comerciale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...