Țara care ridică un gard uriaș de 200 de km la granița cu Rusia. Va fi dotat cu sisteme performante de supraveghere

Stan Filon 19.11.2022, 09:13
Țara care ridică un gard uriaș de 200 de km la granița cu Rusia. Va fi dotat cu sisteme performante de supraveghere

O țară din Europa s-a decis să ridice un gard de nu mai puțin de 200 de kilometri, doar pentru a se izola mai bine de vecinul rus. Autoritățile au dat undă verde ridicării gardului care va costa nu mai puțin de 380 de milioane de euro și va fi construit în ani de zile.

Țara care ridică un gard uriaș de 200 de km la granița cu Rusia

Autoritățile din Finlanda au decis să ridice un gard la granița cu Rusia. Zidul va avea trei metri înălţime, va fi dotat cu sârmă ghimpată în partea superioară, și urmează să fie construit într-o zonă care acoperă 200 de kilometri. Va costa în total 380 milioane de euro, ir în zonele sensibile vor fi montate camere cu vedere nocturnă, sisteme de iluminat şi inclusiv portavoci, a spus şeful proiectului din cadrul poliţiei de frontieră, Ismo Kurki.

Construcţia urmează să înceapă în martie 2023, prin instalarea unei bariere pilot pe trei kilometri la punctul de trecere a frontierei de la Imatra, și se preconizează că va fi finalizată în anul 2025 sau chiar 2026, după cum a declarat generalul de brigadă Jari Tolppanen, care a recunoscut că este „cel mai mare proiect realizat vreodată de poliţia de frontieră”.

Tara care ridica un gard urias de 200 de km la granita cu Rusia
Tara care ridica un gard urias de 200 de km la granita cu Rusia

Rusia a amenințat Finlanda

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că ideea ridicării unui gard la granița cu Rusia este o idee foarte bună, existând toate motivele pentru construirea acestuia. Aceasta a spus însă că acst gard nu va crește tensiunile în relațiile dintre Finlanda și Rusia.

„După cum știți, lungimea frontierei terestre a Finlandei cu Rusia este de aproximativ 1.300 km. Polițiștii de frontieră consideră că va fi nevoie de un gard fix la o distanță maximă de 260 de kilometri”, a spus ea.

Rusia a amenințat Finlanda, în urmă cu câteva luni, legat de o eventuală aderare a acestei țări la NATO și a spus că va fi nevoită să vină cu represalii. Chiar în aceeași zi, însă, premierul și președintele Finlandei au dat undă verde aderării la NATO.

„Autorităţile de la Helsinki trebuie să fie conştiente de responsabilitatea şi consecinţele unei astfel de decizii. Rusia va fi forţată să ia măsuri, inclusiv de natură militaro-tehnică, pentru a stopa ameninţările la adresa securităţii sale naţionale. Aderarea la NATO ar reprezenta de asemenea o violare directă a tratatelor internaţionale semnate de Finlanda, în special Tratatului de Pace de la Paris din 1947 şi a tratatului semnat în 1992 între Rusia şi Finlanda”, amenința ministerul rus al Externelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...