Ţara care raţionalizează motorina. E jale, şoferii sunt disperaţi

Beatrice Dumitru 29.10.2021, 11:25
Ţara care raţionalizează motorina. E jale, şoferii sunt disperaţi

Prețurile la benzină și motorină au explodat și se apropie de maxime istorice în mai multe țări din lume, situație provocată în mare parte de criza energiei. În Marea Britanie, de exemplu, șoferii au format cozi uriașe la benzinării. În aceeași situație se află și una dintre cele mai mari țări ale lumii, care a decis să raționalizeze motorina.

Ce țară raționalizează motorina din cauza penuriei de combustibil

Criza energiei a fost provocată de lipsa cărbunelui și a gazelor naturele în țări precum China și India, iar prețul mare al petrolului  a provocat o penurie de combistibil în țări din Europa, precum Marea Britanie. În acest context, analiștii sunt de părere că utilizatorii vor folosi petrol pentru generarea de energie și încălzire. Acestă cerere ar putea duce la un consum total de țiței cu peste jumătate de milion de barili de petrol pe zi.

Ţara care raţionalizează motorina. E jale, şoferii sunt disperaţi
China raționalizează motorina.

O  țară care resimte din plin criza carburanților este China, motiv pentru care mai multe benzinării au început să raționalizeze motorina pe fondul creșterii costurilor și a scăderii livrărilor. Unii șoferi de camion trebuie să aștepte zile întregi pentru a alimenta cu combustibil.

Șoferii de camion din China au spus că nu au voie să alimenteze decât 100 de litri fiecare, aproximativ 10% din capacitatea rezervorului mașinii. China traversează o criză a energiei, deoarece lipsa cărbunelui și a gazelor naturale a dus la închiderea fabricilor și a lăsat locuințele fără curent.

Criza energiei, efectul pandemiei de Covid-19

Criza globală de aprovizionare a fost determinată, în mare măsură, de pandemia de Covid-19, cererea fiind în creștere pe măsură ce economiile se redeschid. În ultimele săptămâni, prețurile petrolului au înregistrat cele mai mari creșteri din 2014 încoace.

Germania, Italia și Franța se află printre țările din UE cu cele mai mari prețuri la benzină și motorină.  Prețurile au crescut destul de mult și în țări precum India și Africa și Sud. În această perioadă, și în SUA prețul carburanților este cel mai mare din ultimii 7 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...