Ţara care nu va mai permite angajaţilor fără certificat verde să vină la muncă. Soluţiile găsite de autorităţi

Badea Violeta 11.11.2021, 10:19
Ţara care nu va mai permite angajaţilor fără certificat verde să vină la muncă. Soluţiile găsite de autorităţi

Europa este extrem de afectată din cauza valului al patrulea al pandemiei de coronavirus. Transporturile, turismul și domeniul restaurantelor sunt doar câteva dintre sectoarele lovite puternic de criza provocată de această epidemie. Mulți angajați au trecut brusc la lucrul de acasă, telemunca. Milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă și viitorul pare incert. O altă țară a anunțat că nu va mai permite angajaţilor fără certificat verde să vină la serviciu. Iată despre ce stat e vorba.

O țară le impune angajaților să intre în concediu fără plată sau să lucreze de acasă

Tot mai multe țări din Europa au impus obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Mai nou, Slovacia va intra în acest grup. Guvernul acestei țări a anunțat că nu va mai plăti salariile angajaţilor care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19, care nu au trecut prin boală sau care nu prezintă un test PCR negativ.

Companiile care nu vor respecta această măsură riscă să fie închise. Autoritățile au anunțat că noua decizie guvernamentală prevede și controale ale poliţiei pentru a supraveghea la respectarea restricţiilor, notează Agerpres.

De asemenea, cetățenii slovaci care nu dețin certificat verde vor fi trimiși în concediu fără plată sau vor fi obligați să lucreze de acasă. Precizăm că Slovacia  a înregistrat ieri, 10 noiembrie, un nou record de infectări zilnice de la începutul pandemiei de coronavirus.

Slovacia nu va mai permite angajatilor fara certificat verde sa vina la serviciu
Slovacia nu va mai permite angajatilor fara certificat verde sa vina la serviciu

Preşedintele Slovaciei îi critică pe unii guvernatori şi cere măsuri mai dure

Slovacia este o ţară cu 5,45 de milioane de locuitori și are o rată de vaccinare cu schemă completă de 45%, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, potrivit căruia 13.367 de persoane sunt în prezent diagnosticate cu coronavirus.

De asemenea, datele arată că nu mai puțin de 2.478 de slovaci sunt internați în spitale. Dintre aceștia, 438 de persoane se află în stare gravă, iar 80% dintre ele nu sunt vaccinate, a precizat Ministerul Sănătăţii din această ţară.

Noua măsură care impune obligativitea certificatului verde la locul de muncă trebuie să fie însă aprobată de Parlament în procedură de urgenţă. Există riscul ca această decizie să pună anumite probleme guvernului format din conservatori, liberali şi populişti.

Preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a i-a criticat pe unii guvernanți și le-a reproșat că nu au „curaj” pentru a adopta de urgenţă măsuri „antipopulare”. Șeful Statului a precizat că situația se poate înrăutăți în această țară.

Amintim că Slovacia a fost una dintre cele mai afectate ţări din lume de cel de-al doilea val al pandemiei de Covid-19. Anul trecut, tulpina britanică B.1.1.7 a făcut ravagii, iar Slovacia a ajuns pe primul loc în clasamentul mondial al deceselor provocate de corovavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...