Ţara care nu mai exportă zahăr pentru prima oară în ultimii ani. Producătorii nu mai fac faţă cererii

Stan Filon 26.05.2022, 08:35
Ţara care nu mai exportă zahăr pentru prima oară în ultimii ani. Producătorii nu mai fac faţă cererii

Cel mai mare producător de zahăr din lume a pus stop exporturilor! Vorbim despre India, care s-a decis să oprească exporturile până în luna octombrie, de teama ca nu cumva să rămână fără zahăr pentru consumul intern, care este unul enorm. În plus, deja au fost depășite ratele impuse pentru export. La fel se întâmplă și cu exportul de grâu, care a fost stopat și el.

Ţara care nu mai exportă zahăr pentru prima oară în ultimii ani

India este cel mai mare producător de zahăr din lume și al doilea cel mai mare exportator, după Brazilia. Ei bine, recent autoritățile indiene au impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, plafonând exporturile din acest sezon la zece milioane de tone, conform unui ordin guvernamental publicat marţi. Autoritățile  vor să prevină astfel creşterea preţurilor pe plan intern, după ce un volum record a fost vândut pe piaţa globală, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Imediat după anunțarea decizie, s-au și văzut efectele. Zahărul s-a scumpit pe bursa de la Londra cu 1%. Executivu indian a cerut exportatorilor să solicite permisiunea sa pentru orice livrări în afara ţării în perioada 1 iunie – 31 octombrie.

Tara care nu mai exporta zahar pentru prima oara in ultimii ani
Tara care nu mai exporta zahar pentru prima oara in ultimii ani

Zahărul s-a scumpit imediat după anunț

„Guvernul este îngrijorat de preţul ridicat al alimentelor şi, de aceea, încearcă să se asigure că rămâne suficient zahăr în ţară pentru a acoperi necesarul intern”, a declarat un dealer din Mumbai, angajat la o firmă globală de trading.

Oricum, India a vândut la export mai mult decât preconiza. Inițial, pentru export erau destinate opt ilioane de tone de zahăr, dar ulterior Guvernul a decis să majoreze cantitatea datorită estimărilor privind producţia ridicată a ţării. Asociaţia Procesatorilor de Zahăr a revizuit în creştere estimările privind producţia la 35,5 milioane de tone, faţă de prognoza precedentă, de 31 milioane de tone.

De asemenea, India este al doilea cel mai mare producător de grâu. După izbucnirea războiului din Ucraina, India și-a luat angajamentul că va livra mai mult grâu țărilor dependente de exporturile de cereale din Ucraina. Pe data de 14 mai însă India a anunţat interzicerea exporturilor de grâu, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură, ceea ce a atras criticile țărilor implicate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...