Țara care e în pericol să se rupă în două. Conflictul armat poate izbucni în apropierea României

Beatrice Dumitru 04.11.2021, 19:10
Țara care e în pericol să se rupă în două. Conflictul armat poate izbucni în apropierea României

Un reprezentant șef al comunității internaționale într-una dintre țările aflate în apropierea României a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul iminent ca acest stat să se rupă. Acesta mai spune că sunt șanse reale de a izbucni un nou conflict armat internațional.

Pericolul unui conflict este „foarte real”

Avertismentul vine în timp ce Consiliul de Securitate al ONU pregătește rezoluția anuală de reînnoire a mandatului de menținere a trupelor pentru Eufor și sediul NATO din zonă. Dar Rusia amenință că va bloca rezoluția și cere să fie eliminate toate referirile la înaltul reprezentant al comunității internaționale.

Într-un raport către ONU, înaltul reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, Christian Schmidt, a avertizat că în cazul în care separatiștii sârbi își duc la îndeplinire amenințarea de a recrea propria armată, împărțind forțele armate naționale în două, mai multe forțe internaționale de menținere a păcii ar trebui trimise în zonă, pentru a împiedica un posibil război.

Țara care e în pericol să se rupă în două. Conflictul armat poate izbucni în apropierea României
Un nou conflict ar putea uizbucni în Bosnia.

Liderul sârbo-bosniac, Milorad Dodik, amenință să se retragă din instituțiile de stat, inclusiv din armata națională construită cu asistență internațională în ultimul sfert de secol, pentru a reconstitui o forță sârbă. La 14 octombrie, Dodik a spus că va forța armata bosniacă să se retragă din Republica Srpska (jumătatea sârbă a Bosniei).

Poliția sârbo-bosniacă, exerciții de „contraterorism”

Înaltul reprezentant al comunității internaționale a mai precizat că ar putea să existe ciocniri între agențiile naționale de aplicare a legii în Bosnia și poliția sîrbo-bosniacă. Schmidt a mai punctat că în cazul în care forța armată a BiH (Bosnia și Herțegovina) se împarte în două sau mai multe, nivelul prezenței militare internaționale ar necesita o reevaluare.

Luna trecută, poliția sârbo-bosniacă a efectuat exerciții de „contraterorism” pe Muntele Jahorina, de unde forțele sârbe au bombardat Saraievo în timpul asediului din perioada 1992-1995.

„Această acțiune echivalează cu secesiunea fără a o proclama”, a scris Schmidt, în raportul pentru ONU.

Îndatoririle internaționale de menținere a păcii în Bosnia sunt în sarcina unei forțe reziduale a UE (Eufor), care are 700 de oameni. Chiar dacă mandatul Eufor va fi reînnoit, UE are puțină dorință de a consolida forța mică rămasă în Bosnia. Unele state membre, în special Ungaria, îl susțin pe Dodik. Războiul din Bosnia și Herțegovina s-a desfășurat din martie 1992 până în noiembrie 1995.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...