Țara care are cea mai mare flotă militară din lume. Tocmai i-a depășit pe americani

Ana Anitoiu 07.03.2021, 10:17
Țara care are cea mai mare flotă militară din lume. Tocmai i-a depășit pe americani

Țara care are cea mai mare flotă militară din lume nu este Statele Unite ale Americii. De fapt, campioana la acest capitol i-a depășit pe americani, cu o forță navală impresionantă, în contextul în care liderul acesteia spunea, în urmă cu trei ani, că n-a fost niciodată mai urgentă construirea unei marine puternice.

Care este țara cu cea mai mare flotă militară din lume

Cândva între anul 2015 și până în prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping a dat roade. China are cea mai mare forță navală din lume. La finalul anului trecut, această țară avea 360 de nave de luptă în flota sa, cu peste 60 mai mult decât are marina Statelor Unite ale Americii, conform Oficiului de Informații Navale (ONI) al SUA. În plus, peste patru ani, chinezii se vor putea lăuda că Marina Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) va atinge pragul de 400 de nave.

”Forța de luptă a marinei chineze a crescut de peste trei ori în doar două decenii. Comandând deja cea mai mare forță navală din lume, Republica Populară Chineză construiește vase de luptă de suprafață moderne, submarine, portavioane, avioane de vânătoare, nave de asalt, submarine cu rachete nucleare balistice, vase de pază de coastă și spărgătoare de gheață cu o viteză alarmantă”, a arătat un raport din luna decembrie al marinei americane.

Tara care are cea mai mare flota militara din lume. Tocmai i-a depasit pe americani
Nave de lupta

Marina Statelor Unite ale Americii își păstrează supremația, dintr-un alt punct de vedere

Pe de altă parte, marina SUA își pierde supremația din punct de vedere al personalului. Are peste 330.000 de angajați în plus față de cei 250.000 ai Chinei. Mai mult, americanii câștigă la capitolul tonaj, deoarece au nave mai mari și mai grele decât cele ale chinezilor. Aceste nave reprezintă un avantaj important în privința capacității de lansare a rachetelor de croazieră.

De asemenea, Statele Unite ale Americii au peste 9.000 de lansatoare de rachete pe navele sale de suprafață, spre deosebire de cele aproximativ 1.000 ale Chinei, conform lui Nick Childs, analist la Institutul Internațional de Studii Strategice. În plus, flota americană de submarine ce numără 50 de vase este alimentată doar cu energie nucleară. Chinezii au doar șapte submarine cu energie nucleară în flota ce numără 62 de unități.

Semnal de alarmă pentru SUA

Totuși, analiștii au tras un semnal de alarmă că balanța se înclină în favoarea Chinei, în special după ce a fost anunțat că în această țară va crește cu 6,8% bugetul anual dedicat apărării. De cealaltă parte, SUA se confruntă cu probleme bugetare și legate de pandemia de coronavirus mai mari decât cele ale chinezilor.

De altfel, un alt mare avantaj al Chinei este faptul că a devenit cel mai mare constructor comercial de nave din lume. În anul 2018, această țară deținea 40% din piața mondială a construcțiilor navale în tone brute, potrivit datelor Națiunilor Unite, cu mult înaintea Coreei de Sud, care deține 25%.”Între 2014 și 2018, China a lansat mai multe submarine, nave de război, nave amfibii și auxiliare decât numărul de nave care deservesc în prezent în flotele din Germania, India, Spania și Regatul Unit”, conform China Power Project.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...