Ţara care ar putea să dispară de pe harta lumii. Este o situaţie fără precedent

Beatrice Dumitru 06.12.2021, 12:40
Ţara care ar putea să dispară de pe harta lumii. Este o situaţie fără precedent

Cum ar fi dacă locul în care te-ai născut și ai crescut, casa în care ai cele mai frumoase amintiri alături de cei dragi ar dispărea, pur și simplu, de pe fața Pământului? Aceasta este frica cu care trăiesc locuitorii dintr-o țară care ar putea să nu mai apară pe harta lumii. Care este motivul acestei amenințări?

Statul care ar putea dispărea de pe harta lumii

Locuitorii acestui stat trăiesc cu frică în fiecare zi, pentru că se tem că locul în care trăiesc ar putea dispărea de pe harta lumii. Motivul principal îl constituie creșterea nivelului mării din cauza  schimbărilor climatice care provoacă, deja, pierderi de teren și lipsă apei potabile.

Acesta este o amenințare pentru locuitorii a zeci de state insulare, cum este și cazul lui Tuvalu, din Polinezia, situat în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia. Tuvalu a îndemnat cele mai poluante țări să-și reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Această națiune se pregătește din punct de vedere legal pentru ce este cel mai rău: scufundarea totală a teritoriului.

Ţara care ar putea să dispară de pe harta lumii. Este o situaţie fără precedent
Tuvalu ar putea disparea de pe harta lumii. Sursa foto: Unsplash / Mick Haupt

Ministrul Justiției, Comunicațiilor și Afacerilor Externe din Tuvalu, Simon Kofe, a trimis un mesaj dramatic la COP26, summit-ul privind schimbările climatice care s-a desfășurat la Glasgow, Scoția. Kofe a spus clar că drama cu care se confruntă Tuvalu este un semnal de alarmă asupra impactului grav al schimbărilor climatice, care va lovi din ce în ce mai mult țările lumii, dar în moduri diferite.

„Ne scufundăm, dar la fel li se întâmplă tuturor”, a transmis acesta.

Nivelul mării, o adevărată amenințare

Tuvalu are nouă insule mici și se află la aproximativ 4.000 km de Australia și Hawaii. Cei mai apropiați vecini ai săi sunt Kiribati, Samoa și Fiji, iar cel mai înalt punct deasupra nivelului mării este de 4 metri, a explicat ministrul Kofe pentru BBC Mundo. Toată țara are 26 de kilometri pătrați, unde trăiesc aproximativ 12.000 de oameni.

La fel ca și Kiribati și Maldive, printre altele, Tuvalu este o țară formată din atoli și, prin urmare, este deosebit de vulnerabilă la încălzirea globală. Teritoriile acestor națiuni se bazează pe recife de corali, care înconjoară o lagună centrală.

Trăim pe fâșii de pământ foarte subțiri și în unele zone se vede oceanul de ambele părți, pe de o parte marea deschisă și pe de altă parte o lagună. Ceea ce am experimentat de-a lungul anilor este că, odată cu creșterea nivelului mării, vedem erodarea unor părți ale insulei”, a spus Kofe.

Tuvalu se confruntă, de asemenea, cu cicloane puternice și perioade de secetă, iar temperatura mai mare a oceanului a albit recifele de corali, vitale pentru reproducerea peștilor.

O mare problemă, lipsa apei potabile

O altă problemă importantă este lipsa apei potabile. Apa oceanului se infiltrează sub pământ în anumite zone și acest lucru afectează stratul acvifer. Și pătrunderea apei saline a făcut, de asemenea, terenuri agricole inutile. În prezent, guvernul taiwanez finanțează și gestionează un proiect-pilot de producere a alimentelor în condiții controlate în Tuvalu.

„De obicei luăm apă potabilă din ploaie, dar pe unele pe unele insule, oamenii obișnuiau să sape și puțuri pentru a avea acces la apele subterane. Astăzi, acest lucru nu este posibil din cauza pătrunderii apei de mare, așa că, practic, depindem doar de apa de ploaie”, a spus Kofe.

Statele insulare precum Tuvalu au cerut de mai bine de 30 de ani o acțiune globală concretă în domeniul climei. Se estimează că și o creștere cu un metru a nivelului mării va avea un impact asupra biodiversității terestre a insulelor și a zonelor de coastă joase, atât direct (din cauza pierderii habitatului din cauza scufundării), cât și indirect (din cauza intruziunii apei saline).

Situație juridică fără precedent

În Tuvalu este o situație juridică fără precedent. Ministrul a mai precizat că cel mai rău scenariu este relocarea locuitorilor. Tuvalu explorează în prezent căi legale pentru acceptarea internațională și, chiar dacă țara va dispărea, va continue să fie recunoscută ca stat și să aibă acces la resursele zonei sale maritime.

Standardele internaționale în acest moment nu sunt în favoarea unor țări ca noi dacă vom dispărea, pentru că este un domeniu total nou al dreptului internațional, nu am văzut niciodată o țară dispărând din cauza schimbărilor climatice”, a declarat Kofe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...