SPECIAL

Țara care a detronat Grecia și Turcia. Litoralul cel mai căutat de români. Prețuri studențești

Mihnea Tălău 21.06.2022, 14:35
Țara care a detronat Grecia și Turcia. Litoralul cel mai căutat de români. Prețuri studențești

Cine încă mai crede că Albania a rămas țara săracă și învechită, de pe vremea lui Enver Hodja, se înșală amarnic. Ultimii ani dovedesc din plin contrariul. A devenit o țară în plină expansiune, o adevărată destinație de vacanță. Tot mai mulți turiști din vestul Europei iau în calcul să își petreacă concediile pe frumosul litoral albanez, la Marea Adriatică și Marea Ionică. Mai nou și românii au descoperit frumusețea unui litoral care îmbină plajele de lux cu cele sălbatice. Iar despre prețuri, ce să mai vorbim.

Paradis exotic în apropierea României

Ca descriere generală, trebuie spus că Albania are munți înalți și văi adânci, plaje largi cu nisip sau pietriș și golfuri ce te îmbie la relaxare si intimitate. Are bucate delicioase în porții mari și prețuri mici. Si, foarte important, oameni primitori.

Este un paradis exotic, la prețuri balcanice.

Cu o suprafață de 28.748 km pătrați, Albania are un relief predominant muntos, în proporție de aproximativ 85%. Alpii albanezi se află în nordul țării, iar munțîi Albaniei Centrale coboară în trepte spre cei 362 km de litoral.

Foto: plaja din Ksamil

Cele mai cunoscute stațiuni de pe litoralul albanez sunt – Ksamil, Sarande, Vlore, Durres și Lezhe. Riviera albaneza are unele dintre cele mai bune întinderi de coasta din Europa, care rivalizează cu plajele din Italia, Grecia sau Croatia.

Din București, Craiova, Constanța sau Timișoara distanța până pe litoralul albanez este undeva între 1.000 și 1.200 de kilometri. În ultimii ani s-a lucrat hotărât la infrastructură, șoselele sunt relativ bune, există și o porțiune de autostradă și un drum mirific pe coastă denumit de români „Transfăgărășanul albanez”. Singura problemă care poate fi invocată este traficul haotic, șoferii fiind recunoscuți a fi unii care nu pea țin cont se semnele rutiere.

O săptămână în Albania este mai ieftină decât un weekend la Mamaia

Condițiile de cazare sunt unele decente spre foarte bune, în funcție de locație, iar mâncarea este un mix între cea grecească, mediteraneană, turcească și sârbească. Adică pornind de la gyros, kebab și plescavița si până la paste, pizza și fructe de mare.

Moneda țării este Leka. La casele de schimb, raportul este de aproximativ 120 de leka la 1 euro. O masa la un restaurant este sesizabil mai ieftină decât în Grecia, Italia sau Croația. Și la cazare proporțiile se mențin.

Trebuie spus că atât la cazare cât și la masă prețurile rivalizează cu cele mai mici de pe litoralul românesc. Față de Mamaia, economia este maximă.

Urmăriți Impact.ro și pe