Țara care a construit un oraș subteran de frica Rusiei. „Este pregătit pentru bombe nucleare”

Mihnea Tălău 28.11.2022, 10:51
Țara care a construit un oraș subteran de frica Rusiei. „Este pregătit pentru bombe nucleare”

De la invazia Rusiei în Ucraina, țările europene și-au consolidat sistemele de apărare în așteptarea unei noi agresiuni din partea președintelui rus Vladimir Putin. Se pare că Finlanda a fost prevăzătoare, chiar și în vremuri mai prietenoase, să se pregătească pentru orice atac din partea vecinului său estic.

Oraș subteran în anticiparea unui atac rusesc

Astfel, Finlanda a proiectat un întreg oraș subteran în anticiparea unui atac rusesc. Orașul subteran este format din aproximativ 500 de adăposturi subterane capabile să găzduiască 900.000 de persoane. Având în vedere că populația orașului Helsinki este de aproximativ 630.000 de locuitori, această rețea de buncăre este suficientă pentru a proteja toți locuitorii și eventualii vizitatori din oraș în timpul unui atac.

Situată în vecinătatea Rusiei, cu aproape 1.300 de kilometri de graniță comună, Finlanda are un trecut istoric greu. În 1939 a fost invadată de URSS-ul condus de Stalin și a trecut prin trei războaie succesive în urma cărora a pierdut și o parte din teritoriu.

Înainte de invazie, Finlanda – în încercarea de a domoli paranoia guvernului rus – a evitat să adere la NATO. Neavând o alianță militară ca protecție, țara nordică avea nevoie de metode alternative de protecție.

Finlanda construiește buncăre încă din anii 1960. A fost un sistem de apărare stabilit pentru a evita repetarea războiului de iarnă din 1939-1940, în care Uniunea Sovietică a aruncat pe neașteptate o ploaie de bombe asupra capitalei Finlandei. Rețeaua de buncăre are întotdeauna suficientă hrană și apă pentru 14 zile, se întinde acum pe 200 de mile și acoperă aproximativ 10 milioane de metri pătrați. Acestea sunt echipate cu uși groase de metal proiectate să reziste la explozia unei bombe nucleare și întărite suplimentar cu uși care protejează buncărele de radiații și agenți chimici.

Buncare
Buncar

În Finlanda există aproximativ 50.000 de adăposturi antiaeriene

Securitatea este principala caracteristică a rețelei de adăposturi subterane, dar, în ultima vreme, aceasta a fost transformată pentru a le oferi oamenilor un sentiment de normalitate în ipoteza în care ar trebui, într-o zi, să se refugieze sub pământ pentru o perioadă de timp extinsă. Adăpostul din zona rezidențială de coastă, Merihaka, de exemplu, are în prezent o zonă de joacă pentru copii, o cafenea și trei terenuri de hochei.

„Oamenii nu au acordat atenție adăposturilor noastre timp de zeci de ani, folosindu-le ca depozit, dar, într-adevăr, războiul din Ucraina i-a făcut să se gândească la pregătirea pentru ei și familiile lor”, a declarat Petri Parviainen, șeful Unității de protecție civilă din Helsinki.

În prezent, în Finlanda există aproximativ 50.000 de adăposturi antiaeriene. Rețeaua de buncăre este doar o parte a sistemului impresionant de apărare al Finlandei. De asemenea, se mândrește cu cel mai mare stoc de artilerie din Europa și cu o armată de 240.000 de oameni. În plus, se bazează foarte mult pe legile de recrutare care îi obligă pe toți bărbații finlandezi cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să participe la un program de apărare națională care durează între șase și 12 luni.

Evaluând Rusia ca fiind un potențial pericol, Finlanda a solicita aderarea la NATO.

 

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...