SWIFT lovește în plin finanțele Rusiei. Ce bănci vor fi deconectate de la sistemul global

Mihnea Tălău 01.03.2022, 18:03
SWIFT lovește în plin finanțele Rusiei. Ce bănci vor fi deconectate de la sistemul global

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) a anunțat marți că așteaptă să vadă care sunt băncile pe care autoritățile doresc să le deconecteze de la sistemul său global de mesagerie financiară, pe măsură ce sunt aplicate sancțiunile ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Lovitură la finanțele rusești

Uniunea Europeană, Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie au convenit sâmbătă să se asigure că anumite bănci rusești sunt scoase din SWIFT pentru a le afecta capacitatea de a opera la nivel global, titrează Reuters.

„Vom respecta întotdeauna legile aplicabile în materie de sancțiuni. Ne angajăm cu aceste autorități pentru a înțelege ce entități vor fi supuse acestor noi măsuri și le vom deconecta odată ce vom primi instrucțiuni legale în acest sens”, a declarat marți SWIFT într-o declarație.

Băncile folosesc SWIFT, cu sediul în Belgia, pentru a trimite zilnic milioane de instrucțiuni care susțin plăți de trilioane de dolari anual pentru a susține comerțul internațional.

Consiliul statelor UE, care se așteaptă să publice o listă a băncilor afectate, nu a putut comenta imediat.

Companiile rusești nu mai au posibilitatea să strângă fonduri de pe piețele externe

Sistemul financiar mondial întrerupe legăturile cu Rusia și cu băncile sale pentru a împiedica companiile rusești să strângă fonduri pe piețele externe.

Cati bani au pierdut miliardarii rusi dupa ce tara lor a invadat Ucraina
Ruble rusesti

Surse de pe piață au declarat că Bloomberg a marcat obligațiunile suverane rusești, precum și titlurile de valoare legate de băncile rusești VTB și Sberbank cu o etichetă de avertizare pe care scrie „sancțiunile se aplică acestui titlu de valoare”, deși tranzacționarea a continuat.

Bursa de Valori din Londra a anunțat marți că va opri tranzacționarea a două certificate globale de depozit (GDR) pentru banca rusă VTB Bank (VTBR.MM), după ce autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie le-a suspendat ca răspuns la sancțiuni.

Cu toate acestea, listările la LSE ale Gazprom și Sberbank au continuat să se tranzacționeze și au scăzut puternic în cursul zilei.

Banca daneză Saxo Bank a declarat că a oprit tranzacționarea perechilor de ruble rusești cu alte valute precum dolarul și euro.

Rubla rusească supusă retricțiilor

Principalele case de decontare a valorilor mobiliare, alături de Deutsche Boerse din Frankfurt și ICE și Nasdaq din New York, au anunțat luni restricții asupra tranzacțiilor cu ruble rusești.

Mai mult, Parlamentul European caută soluții să obțină independența de gaz față de Rusia, ceea ce ar reprezenta o altă lovitură dată Kremlinului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...