Sute de nave vechi, cumpărate de Rusia. Care este planul lui Putin cu „flota fantomă”, e vizat Occidentul

Ana Anitoiu 04.12.2022, 08:52
Sute de nave vechi, cumpărate de Rusia. Care este planul lui Putin cu „flota fantomă”, e vizat Occidentul

Sute de nave vechi au fost cumpărate în secret de Rusia, în contextul invaziei sale în Ucraina. Planul pe care îl are președintele Vladimir Putin cu „flota fantomă” a fost dezvăluit, iar Occidentul este vizat.

Ce vrea Putin să facă cu „flota fantomă”

Conform brokerilor și analiștilor de transport maritim, Rusia a acumulat în secret „flota fantomă”, formată din peste 100 de petroliere vechi, în scopul ocolirii restricțiilor impuse de Occident în privința vânzărilor de petrol rusesc, după declanșarea războiului din Ucraina.

Brokerul maritim Braemar a estimat că Moscova, ce se bazează foarte mult pe petrolierele străine pentru a-și transporta țițeiul, a adunat în acest an peste 100 de nave, prin achiziții directe sau indirecte.

Compania de consultanță energetică Rystad a transmis că Rusia a adăugat 103 petroliere în anul 2022 prin achiziții și prin realocarea navelor ce deservesc Iranul și Venezuela, două țări aflate sub embargouri petroliere occidentale.

Uniunea Europeană nu va importa petrol rusesc pe cale maritimă, începând de luni, iar țările din G7 și Australia au stabilit. vineri, să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, în urma acordului la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări din blocul comunitar. Traderii sunt de părere că „flota fantomă” va reduce impactul acestor măsuri, însă nu va reuși să îl elimine complet.

Vointa lui Vladimir Putin, impusa pe teritoriile anexate din Ucraina
Vladimir Putin

Ce se va întâmpla cu producția de petrol rusesc

Întrucât asigurătorii nu vor mai putea acoperi navele ce transportă petrol rusesc, indiferent de destinația lor, decât dacă acesta este vândut în cadrul sistemului de plafonare a prețurilor, se așteaptă ca măsurile punitive ale UE și G7 să taie accesul Moscovei la o mare parte a flotei mondiale de petroliere.

La începutul anului 2023, producția de petrol rusesc ar putea să scadă cu 500.000 până la un milion de barili pe zi, după ce Uniunea Europeană va impune, începând de luni, o interdicție asupra importurilor maritime.

Președintele rus Vladimir Putin și oficialii de la Kremlin au declarat că nu vor vinde petrol țărilor care pun în aplicare plafonul de preț. Moscova pare că are în plan să își folosească noua flotă pentru a încerca să aprovizioneze țări precum India, China și Turcia, ce au devenit cumpărători importanți de petrol în timp ce Europa a redus cererea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...