REPORTAJ

Sute de oameni au luat cu asalt Liturghia de la biserica unde slujea Visarion Alexa. Ce spun enoriașii despre caz. „De ce a stat să o pipăie?”

Cristian Botez 25.09.2022, 14:42
Sute de oameni au luat cu asalt Liturghia de la biserica unde slujea Visarion Alexa. Ce spun enoriașii despre caz. „De ce a stat să o pipăie?”

Sute de credincioși au asistat azi la Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Militari, pe lângă Politehnică, unde a slujit preotul Visarion Alexa, în prezent suspendat de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Ce cred oamenii veniți la biserica lui Visarion Alexa despre cazul de agresiune

Scandalul în care este implicat părintele Visarion, acuzat fiind de mai multe femei de agresiune sexuală, reținerea sa în timpul unei spectaculoase acțiuni a Poliției, anchetarea sa și măsura impunerii asupra acestuia a controlului judiciar, a împărțit opinia publică în două.

O parte condamnă comportamentul preotului, dând crezare declarațiilor tot mai dese din partea mai unor femei, care succed plângerii oficiale făcute de o femeie care a declanșat acțiunea poliției și a procurorilor. Însă există și oameni convinși că Visarion Alexa a fost victima unei manevre, a unei operațiuni bine puse la punct de de persoane sau grupuri cu interese deocamdată neidentificate.

Sute de credinciosi au luat cu asalt Liturghia de la biserica unde slujea preotul Visarion Alexa 2
Emoriasii adunati la Liturghia de duminica, la biserica unde slujea Visarion Alexa

„De ce a stat s-o pipăie? E manevră!”

Cel puțin, enoriașii prezenți astăzi în curtea bisericii și în interiorul sfântului locaș cred în nevinovăția, totală sau cel puțin parțială a preotului incriminat. Interesant este că femeile de vârsta a doua o acuză pe femeia care a făcut plângere la Poliție, acuzându-l pe Visarion Alexa de agresiune sexuală. Și aceasta, chiar dacă preotul a recunoscut, într-un mod  sincer și amănunțit, că ar fi atins-o în mod nefiresc pe acea femeie, inclusiv în zona genitală și pe sâni.

„Aia e de vină. I-a făcut manevră, a pus-o cineva să se bage în el”, spune cu năduf una din femeile așezată pe una din băncile din curte. „Cum adică? De ce a stat să o pipăie? Ce, nu putea să strige, să plece!? Nu există așa ceva! A fost pusă de cineva. E manevră!”, vorbește cu năduf, gesticulează și lovește cu bastonul în pietrișul curții. Discuția are loc în șoaptă, în spatele mulțimii, spre ieșirea din curte.

Pătrunși de vorbele rostite cu har

Interiorul este înțesat de credincioși. Stau cuminți, sub o copertină de lemn de suprafață mare, cu fața spre un mic chioșc de lemn și cu pereți din folie de plastic transparent de unde se oficiază Liturghia. Undeva pe lângă biserica propriu-zisă, în stânga ei. Slujba, oficiată de preoți tineri, amplificată prin stație, este ascultată cu evlavie. Cei mai în vârstă, femei cele mai multe, stau pe băncuțe, pe lângă o masă ceva mai lungă, unde sunt așezate bucatele ce urmează a fi sfințite.

Mulți tineri, singuratici cu capul plecat, transfigurați aproape, pătrunși de vorbele rostite cu har, sau cupluri de tineri frumoși care ascultă cu inima deschisă, căci aceasta li se citește pe chipuri, cu fața orientată spre „altarul de vară”, după cum avea să afle reporterul IMPACT.RO că se numește o construcție de mai mic volum, aparte de biserica propriu-zisă.

Sute de credinciosi au luat cu asalt Liturghia de la biserica unde slujea preotul Visarion Alexa
Curtea bisericii Pogorarea Sfantului Duh a fost plina de credinciosi

Elementul misterios: „Altarul de vară”

Iar femeia care a furnizat informați, o doamnă în jurul vârstei de 60 de ani, punctează imediat, cu același ton de năduf, ca cea citată aici, ceva mai devreme. „Cum adică, dom’ne? Ce căuta ea acolo?” „Unde, doamnă?”, întrebă reporterul cu vădit interes jurnalistic,
dar și cu firească curiozitate personală. „Acolo! Unde cică s-a întâmplat ce se zice. Spovedania de l-a înfundat pe părinte. În altarul de vară! Păi, ce? Nu știți? În altarul de vară femeile nu au voie să intre!”.

Reporterul vrea mai multe lămuriri. „Păi, de ce a primit-o părintele acolo?” „Eeei, a primit-o! A intrat ea, de obraznică ce e!” Discuția este interceptată din zbor de o altă enoriașă. „Aia care i-a făcut manevră, să o ia și pe ea! Să o țină și pe ea la pușcărie vreo șapte luni, să spună cine a pus-o să se dea la părinte!”.

Sute de credinciosi au luat cu asalt Liturghia de la biserica unde slujea preotul Visarion Alexa
Intrarea in biserica

În pofida scandalului, enoriașii au asaltat biserica

Între timp, în biserică coada la lumânări e tot mai mare. Pe margine, în strane, pe scaune sau în picioare, oamenii scriu pe petice de hârtie acatiste pe care le dau preoților dinăuntru. Trec, pe rând, pe la fiecare icoane din fața altarului, se închină, le sărută și fac cruci mari.

La ora retragerii reporterului IMPACT.RO de la biserică, spre redactarea acestui reportaj, fluxul de credincioși sporise, iar curtea sfîntului locaș devenea din ce în ce mai neîncăpător. Nu puțini au fost cei care, după declanșarea scandalului și a reținerii părintelui Visarion Alexa, s-au așteptat ca enoriașii să evite o perioadă biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, unde slujise preotul, acum suspendat.

Reamintim că mâine, la Tribunalul București se judecă apelul Parchetului, care va depune noi probe, respectiv plângeri noi ale unor femei care îl acuză și ele pe Visarion Alexa de agresiune sexuală asupra lor. Procurorii vor să ceară arestarea preventivă a preotului pentru 30 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...