Sute de angajați din Santierul Naval din Mangalia au ieșit în stradă. Și-au strigat nemulțumirea față de decizia acționarilor olandezi de a disponibiliza 228 de salariați

Ioana Constantin 02.09.2021, 21:18
Sute de angajați din Santierul Naval din Mangalia au ieșit în stradă. Și-au strigat nemulțumirea față de decizia acționarilor olandezi de a disponibiliza 228 de salariați

Deşi în ultimii ani atât statul roman, care este acționar majoritar, cât și acționarii din Olanda au dat asigurări constante că nu vor exista concedieri colective în cadrul şantierului naval Damen Shipyards Mangalia, sindicaliştii au fost anunțati că în cele din urmă 228 de persoane îşi vor pierde locul de muncă.

Sute de angajați din Santierul Naval din Mangalia au iesit în stradă

Sindicaliştii spun că angajamentele asumate de acţionari nu au fost respectate, numărul comenzilor s-a redus în ultimii ani, iar promisiunile că numărul angajaților va crește la 3000 de oameni s-au dovedit a fi doar vorbe în vânt. Mai mult decât atât, aceștia spun că în trei ani de zile, de când au venit olandezii de la Damen, compania a ajuns să înregistreze pierderi precum cele cumulate de foștii acționari coreeni în 20 de ani.

Ni s-a promis că vom ajunge la 3000 de salariați, că facem nave de croazieră, de off shore. Situația, însă, s-a schimbat radical, aceste promisiuni nu s-au concretizat și acum concediează 228 de oameni. Ne-am opsus, ne vom opune, vom face tot ce putem ca să scadă acest număr. Avem ședinte zilnice. Ne vom mai întâlni și vom discuta pentru fiecare salariat în parte vrem să ne asigurăm ca dacă se va ajunge la concedierea aceasta, să se facă conform criteriilor din contract.

Șomajul nu acoperă minimul necesar. A fi șomer înseamnă să mori de foame în România. Nu reușim să performăm și să avem profit. Nu avem o economie decât care bubuie și troncăne. dar nu prosper. Concedierea nu este o soluție. Halele sunt goale. Avem dotări dar nu lucrăm la capacitate maximă. Vrem să muncim iar acționarii să ne asigure fond de lucru, a declarat Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat.

Sute de angajati din Santierul Naval din Mangalia au iesit in strada
Sute de angajati din Santierul Naval din Mangalia au iesit in strada

Sindicaliștii susțin că aceste concedieri vin în contextul în care pe platforma societății își desfășoară activitatea 500 de salariați de la firmele subcontractoare, iar alți 270 au fost delegați din șantierul de la Galați. Din acest motiv sindicaliștii solicită luarea unor măsuri de reducere a lucrului cu societațile subcontractoare și prioritizarea propiilor salariați. Oamenii mai cer ca societatea să contracteze noi comenzi pentru contrucția de nave, reparaţii, astfel încât să fie asigurat frontal de lucru.

Șantierul trebuie apărat și dacă noi credem că îl apără coreenii sau olandezii, ne înșelăm. Vor să ne muncească pe noi ca să se îmbogățească pe ei. Ei nici măcar nu știu câți salariați au. Acum trei ani de zile eram tot aici și se discuta de vânzarea șantierului. Vă spuneam că un șantier ca acesta nu va rămâne neexploatat. Are docuri foarte mari, este tehnologizat și mai are ceva. Forță de muncă bine pregatită, dar și prost platită. Acum abia daca mișcăm trei comenzi. Trebuie pusă presiune ca să aducă comenzi, a spus Marian Florian, președinte FSLI.

Sindicaliștii sunt hotărâți să continue acțiunile de protest și mai mult decât atât, speră să reușească să îî convingă pe acționarii olandezi să reducă numarul de salariați concediați. Mai ales că mulți dintre cei vizați, fie au ieșit la pensie, fie și-au dat demisia și au plecat în strainătate, fie au decedat între timp.

Urmăriți Impact.ro și pe