Suspendarea activității pentru 15 sau 30 de zile pentru agenții economici care nu respectă măsurile anti-covid

Gabriela del Pupo 13.12.2021, 17:35
Suspendarea activității pentru 15 sau 30 de zile pentru agenții economici care nu respectă măsurile anti-covid

Pedepse dure pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de preveție a răspândirii virusului SARS-Cov 2, ar putea să se trezească cu afacerea închisă. Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi legea care permite autorităților să închidă temporar activitatea unui operator economic dacă acesta igoră în mod repetat respectarea măsurilor în vigoare împotriva pandemiei.

Inițial activitatea se suspendă pentru 15 zile

Modificarea legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este o inițiativă a Guvernului.

Ministerul Afacerilor Interne explica la momentul propunerii de modificare că agenții economici preferau să plătească amendă și să continue activitatea pentru că valoarea amenzilor era mult sub profitul realizat prin funcționarea la capacitate maximă. De asemenea cu ocazia verificărilor agenții descoperiseră că sunt aceiași agenți economici unde se constatau nereguli și care erau amendați.

„În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”, prevede legea, conform digi24.ro.

„Acest spaţiu este închis temporar, până la data …”

De asemenea se vor plica sigilii pentru a se verifica dacă se respectă măsura închiderii și se va afisa vizibil mesajul „Acest spaţiu este închis temporar, până la data … inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Dacă suspendarea temporară nu este respectată activitatea firmei se va suspenda pe o perioadă de 30 de zile, și în acest caz se aplică sigilii.

Legea va intra în vigoare la 10 zile de la publicare în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe