EXCLUSIV

Surse alternative de încălzire și pericolul unui blackout în România. Silviu Gurlui: „Pentru a repune sistemul în funcțiune ai nevoie de o zi, două, poate chiar mai mult”

Gabriela del Pupo 23.11.2022, 12:14
Surse alternative de încălzire și pericolul unui blackout în România. Silviu Gurlui: „Pentru a repune sistemul în funcțiune ai nevoie de o zi, două, poate chiar mai mult”

De la 1 noiembrie a început să fie distribuit agentul termic în rețeaua centralizată din marile orașe, dar în majoritatea apartamentelor temperatura nu urcă mai sus de 16-17 grade Celsius. În aceste condiții multe familii apelează la surse alternative de încălzire pentru a compensa. Din păcate însă, aceste surse de căldură sunt foarte costisitoare și pot duce la o suprasolicitare a rețelei de electricitate care poate ceda. Impact.ro a stat de vorbă cu profesorul de fizică Silviu Gurlui, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, care ne-a explicat la ce trebuie să fim atenți când alegem un aparat de încălzire.

„Caloriferul electric are o eficiență foarte mare dar este mai scump”

Aparatul de aer condiționat este o soluție bună dacă are și o funcție de aer cald, consumul fiind mai mic decât în cazul unui calorifer electric, dar care este mai eficient și mai sigur. De departe cele mai periculoase sunt aerotermele și reșourile, care nu trebuie lăsate nesupravegheate nici lăsate în funcțiune pe timpul nopții. De asemenea înainte de a utiliza un astfel de aparat trebuie să ne asigurăm că rețeaua din locuință nu are defecțiuni la prize, fire, tablou electric.

„Față de reșou este o variantă mai bună (aparatul de aer condiționat n.r), caloriferul electric are o eficiență foarte mare dar este mai scump. Aerotermele sunt mai ieftine dar pe termen lung nu le-aș folosi, trebuie supravegheate, se pot supraîncălzi și pot lua foc. Toate aceste componente în mișcare, partea de ventilație a lor, se poate deteriora din varii motive, trebuie o atenție foarte mare. La nivelul unei familii trebuie grijă foarte mare, pentru că înainte de costuri vorbim de viața omului. Trebuie să fie cât mai mici aparatele de încălzire.”, spune profesorul.

Ucraina oprește exporturile de electricitate către UE din cauza atacurilor cu rachete rusești

Pericolul unui blackout la nivel de oraș

Specialiștii se așteaptă ca multe orașe mari din România să fie expuse unui blackout de câteva zile în perioadele de iarnă când se va suprasolicita rețeaua. Cel mai bun sfat pentru a evita astfel de situații este să folosim metode de încălzire alternative de dimensiuni mici și pe care să le lăsăm în funcțiune pentru o perioadă scurtă de timp.

„Toate rețele sunt subdimensionate în momentul de față. Ne așteptăm ca în perioada următoare, pentru că oamenii vor căuta soluții, să fie foarte multe incendii.

Am avut mai multe discuții cu oameni din sistem, care lucrează în zona de distribuție direct, și se estima o problemă deosebită la nivel național nu numai în zona de încărcare, cum ar fi Bucureștiul. Conjunctura ne duce spre partea de criză profundă, o pană, blackout, nu se poate rezolva de pe o oră pe alta, pentru a repune sistemul în funcțiune ai nevoie de o zi, două, poate chiar mai mult.”, spune Silviu Gurlui.

Acesta a mai precizat că „Trebuie făcute niște calcule, dar dacă fiecare ar folosi câte un reșou eu sunt sigur că rețeaua nu va face față. Distribuția în România este deficitară, de vreo 50 de ani nu s-a mai investit aproape deloc, oricând rețeaua de distribuție poate să cadă. Sunt tot felul de comutatori, relee de distribuție, firele și tot ce ține de transport, acestea au suferit în timp, ele trebuie revăzute și asigurată o mentenanță, și nu s-a mai făcut de foarte multă vreme. Să vă imaginați o căsuță cu rețea cu prize foarte vechi, cu firele uzate și sigur că cedează foarte repede dacă sunt suprasolicitate, ăsta este cel mai bun exemplu.”

România în imposibilitatea de a ajuta alte state

De curând România a fost nevoită să ajute Republica Moldova cu energie electrică iar în viitor, chiar și doar ca utilizare a infrastructurii țării noastre ar trebui să contribuie la ajutorul acordat Ucrainei, acest lucru însă este foarte dificil de realizat.

„E și motivul pentru care este dificil ca România să devină o țară de tranzit, de ajutor  pentru Ucraina. Noi nu putem să asigurăm transportul, nu face față rețeaua internă. Până la urmă tot aici ajungem, la calitatea rețelei. Noi transportăm în Ucraina doar prin Republica Moldova pentru că doar ei au partea tehnică de joncțiune optimizată, noi direct în Ucraina încă nu am reușit să exportăm. Noi vom exporta la recomandarea UE, pentru că este nevoie foarte mult și nu știu cât vom face noi față. În orice caz, prin România nu se poate transporta decât o cantitate foarte mică pentru că rețelele sunt foarte îmbătrânite.”, mai spune profesorul.

Recomandările pompierilor

Statistica IGSU ne arată faptul că, în primele zece luni ale anului, 38 de copii au fost victime ale incendiilor în locuințe. Șase dintre aceștia au decedat, iar 32 au fost răniți.
Pentru a preveni astfel de evenimente, părinții trebuie să fie prudenți în fiecare zi și să respecte regulile de prevenire a incendiilor. Printre acestea, reamintim:
– nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare, aragazuri sau aparate electrice aflate în funcțiune;
– nu lăsați la îndemâna copiilor recipiente cu substanțe inflamabile;
– păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;
– supravegheați lumânările, candelele sau aparatele cu flacără deschisă;
– nu folosiți mijloacele de încălzire deteriorate sau cu defecţiuni;
– înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...