Surpriză totală: Moldova nu mai e pe primul loc la consumul de alcool în România. Harta băuturii la noi în țară

Andrei Cezar 29.05.2020, 18:31

Moldova a fost detronată de pe primul loc în topul consumului de alcool. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), românii consumă peste 2 litri și jumătate de alcool/ persoană, într-o lună. Iată care sunt cei mai ”însetați” români.

Moldova nu mai e pe primul loc la consumul de alcool în România

De-a lungul anilor s-a format convingerea potrivit căreia în Moldova se consumă cele mai mari cantități de alcool la nivel național. Însă potrivit ultimelor date publicate de INS, moldovenii nu mai sunt primii consumatori ai țării, ci oltenii.

Statisticile arată că în Oltenia și Moldova se consumă cele mai mari cantități de licori bahice. În timp ce la polul opus se află Banatul.

Iată cum arată clasamentul, potrivit datelor oficiale:

  1. Așa cum am precizat mai sus, pe primul loc se situează oltenii cu un consum de 3,9 litri de alcool/ lună pe persoană
  2. Moldova cu un consum de 3,3  litri de alcool/ lună pe persoană
  3. Centrul țării cu 2,6 litri lunar pe persoană

Pe ultimele locuri se situează regiunile de vest ale țării, Sudul Munteniei și zona București-Ilfov. Aici s-au înregistrat 2,1 litri lunar pe persoană.

Surpriză totală: Moldova nu mai e pe primul loc la consumul de alcool în România. Harta băuturii la noi în țară
Surpriză totală: Moldova nu mai e pe primul loc la consumul de alcool în România. Harta băuturii la noi în țară

Vinul, berea și țuica, preferatele românilor

Vinul și berea sunt cele mai consumate dintre băuturile alcoolice.

Consumul de vin cel mai crescut s-a înregistrat în Oltenia și Moldova de 1,9 respectiv 1,54 de litri lunar de persoană, în timp ce în București-Ilfov, centrul țării și Muntenia s-a înregistrat un consum între 0,3 – 0,5 litri.

Berea este consumată în cantitățile cele mai mari în Oltenia (1,9 litri pe lună de persoană) și în centrul țării (1,5 litri de persoană), în timp ce minimele s-au înregistrat în zona de Sud a Munteniei și în Nord-Estul țării (1,2, respectiv 1,4 litri).

Țuica și rachiul natural, două produse autentice românești, se consumă cel mai mult în Oltenia și Muntenia (peste 0,3 litri lunar de persoană), în timp ce minimul se înregistrează în București/ Ilfov (0,6 litri), centrul țării și Sud-Est (0,1 litri).

Urmăriți Impact.ro și pe