Unii dintre elevii români au parte de o surpriză. O nouă materie opțională va fi introdusă în programă, pentru două clase, începând de anul viitor. În programul de formare a profesorilor s-au înscris deja 300 de cadre didactice.
Această nouă materie opțională este deja studiată în 37 de țări din lume, iar introducerea ei ca disciplină obligatorie în școli se află încă din anul 2011 pe lista priorităților Parlamentului European.
Noua materie opțională va putea fi aleasă de elevii claselor a III-a și a IV-a. Astfel, copiii din ultimele doi ani de școală primară vor putea învăța să joace șah, supranumit „sportul minții”, începând din anul școlar 2023 – 2024, conform președintelui Federației de Șah, Vlad Ardeleanu.
„În lumea de astăzi, în care totul se mișcă într-un ritm rapid, copiii se străduiesc să se concentreze. Șahul este un antidot puternic, deoarece îmbunătățește capacitatea de atentie a copiilor și îi învață să rămână concentrați pentru mai mult timp.
De asemenea, acest sport îi învață pe copii să își asume riscuri și să aibă încredere în ei, să aibă inițiativă și să devină personalități active și optimiste.
Șahul este un sport valoros pentru copii, deoarece promovează egalitatea de șanse. Fetele care sunt bune la șah sunt considerate, de asemenea, talentate la matematică sau informatică”, a scris pe Facebook președintele Federației de Șah.
Șahul va fi predat în școlile din țară printr-un proiect lansat de Federația Română de Șah, numit „Educație prin șah”. Proiectul prevede atât formarea profesorilor, oferirea șahului ca materie de studiu opțională, cât și organizarea de competiții.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În prezent nu există profesori specializați care să predea această materie în țară. Însă, potrivit reprezentanților Federației Române de Șah, în primele 30 de zile de la lansarea proiectului, s-au înscris în program aproximativ 300 de profesori.
Conform Federației Române de Șah, obiectivul pentru primul an este de a forma 3.000 de profesori specializați, până în toamnă, care să predea această materie opțională pentru 50.000 de elevi din clasele a III-a și a IV-a, începând cu anul școlar 2023 – 2024.
Cursul pentru profesori se ține online, este acreditat, gratuit și durează 50 de ore. Cadrele didactice care îl urmează primesc 12 credite.