EXCLUSIV

Surpriza pe care au avut-o pacienții unui spital din Capitală. Zidurile unității medicale au fost transformate complet. „Mi-au venit ideile văzând locul”. EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 12.10.2022, 16:52
Surpriza pe care au avut-o pacienții unui spital din Capitală. Zidurile unității medicale au fost transformate complet. „Mi-au venit ideile văzând locul”. EXCLUSIV

O pictură murală de mari dimensiuni, 80 de metri pătrați, realizată de artistul plastic Lavinia Falcan, a fost inaugurată astăzi la Centrul de Cardiologie al Spitalului Clinic „Prof. Dr.Theodor Burghele”. După ce, tot prin inițiativă privată, a fost realizată modernizarea centrului, acum, atât personalul medical cât și pacienții au parte de o primire plină de culoare. Impact.ro a stat de vorbă cu artista care a realizat pictura murală și care a povestit în exclusivitate care au fost primele reacții la această lucrare inedită pentru incinta unui spital.

„Mi-au venit ideile văzând locul, nu a fost o mare bătaie de cap”

Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” din București a inaugurat în luna iunie un Centru de Cardiologie modern, valoarea totală a investiției a depășit 150.000 de euro, fondurile fiind asigurate aproape integral prin contribuții private ale sponsorilor. După expoziții și participări de succes la numeroase concursuri internaționale, dar și numeroase lucrări de artă realizate și expuse în toată lumea (New York, Miami, Monaco, Paris, Bristol, Praga), Lavinia Falcan a ales acum să contribuie pro bono la înfrumusețarea acestei investiții cu o pictură murală, singurul lucru pe care a trebuit să îl includă în lucrare fiind inimi care să simbolizeze profilul clinicii.

„În vară s-a inaugurat noul Centru de Cardiologie, așa s-a născut ideea ca gardul din jurul centrului să fie pictat. Mi-au venit ideile văzând locul, nu a fost o mare bătaie de cap, singura rugăminte, din partea doamnei doctor Turkes Ablachim, a fost să îmi urmez stilul pe care îl am deja consacrat în artă, dar să includă și câteva inimi pictura, fiind un Centru de Cardiologie.

Lucrarea am făcut-o în două săptămâni, am lucrat de la prânz până seara, teoretic s-ar fi putut realiza și într-o săptămână. Am avut vreme minunată, m-am gândit că va fi foarte lume acolo dar a fost liniște, este un loc plin de verdeață.”, spune Lavinia Falcan.

Primele reacții ale pacienților și ale personalului medical

Locul deja a devenit popular pentru pacienții și personalul medical care trec prin curtea clinicii, deja din timpul realizării lucrării cei care treceau pe acolo se opreau pentru a petrece timp pe băncuțele din fața lucrării și pentru a uita de problemele de sănătate. Un astfel de demers are și o valoare de a le arăta pacienților că personalul medical este alături de ei și sufletește nu doar din punct de vedere profesional, crede artista.

„A fost un proiect foarte relaxant, am avut reacții și de angajații clinicii, de asemenea pacienții aveau o reacție pozitivă. Când vii la doctor ești îngrijorat, cu probleme, când intri și primul lucru pe care îl vezi este pictura, îți transmite că ai venit într-un loc în care celor de acolo le pasă de pacienți. Chiar de când intră în curte, pentru că lucrarea nu este doar pentru angajați ci mai ales pentru pacienții care vin acolo. Aceștia sunt întâmpinați acum cu căldură, culoare, pozitivitate, și  toți mi-au spus că le transmite o senzație plăcută.

Bineînțeles mulți își și făceau selfie. Ne-am dorit ca locușorul acela să fie diferit. Picturile murale la exterior au un alt impact, din punctul meu de vedere este ca o rejuvenare urbană.” a mai precizat Lavinia Falcan.

Artista spune că urmează și alte proiecte, unele în reședințe personale dar și un alt gard, de data aceasta o instituție privată.

La inaugurarea oficială au participat Rozalina LĂPĂDATU, președinte al APAA și vicepreședinte al APCR, Ion NEDELCU, artist plastic și scenograf,  Gianina CORONDAN, prezentatoare radio și tv, precum și reprezentanții spitalului, Prof. Univ. Dr. Viorel JINGA, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, Conf. Dr. Traian CONSTANTIN, managerul spitalului, și bineînțeles inițiatoarea demersului Dr. Turkes ABLACHIM, coordonatoarea Centrului de Cardiologie.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...