Surpriza pe care au avut-o mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Au primit ordine de înrolare, guvernul dezminte. Guvernul de la Chișinău a dezmințit informațiile apărute în spațiul public precum că moldovenii sunt chemați să se inroleze în armată. Totul este manipulare, nu există un program de înrolare.
Guverul Republicii Moldova a anunțat că nu cheamă populația la arme, astfel de anunțuri fiind manipulări.
”Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată. Guvernul dezminte oficial această manipulare, nici un program de înrolare nu este în derulare și nu se planifică. Materialele legate de acest fals au fost transmise poliției, iar cei care distribuie astfel de falsuri poartă răspundere penală”, se arată într-un mesaj al Guvernului de la Chișinău.
Pe de altă parte, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a decis instituirea codului galben de alertă teroristă în Republica Moldova, în contextul atacurilor comandate de Vladimir Putin asupra Ucrainei. Astfel, serviciile speciale își intensifică activitatea pentru a preveni și combate eventuale atacuri teroriste.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Concentrarea eforturile în vederea descurajării, depistării și prevenirii situațiilor ce pot provoca un pericol terorist, amplificarea măsurile de control și asigurarea ordinii publice la punctele de trecere a frontierei de stat, aeroporturi, gări feroviare și auto, obiective de aglomerare în masă a populației, verificarea stării și nivelului de asigurare a protecției fizice și sporirea măsurile de pază la obiectivele de infrastructură critică din gestiune, în vederea depistării și prevenirii unor eventuale situații de criză teroristă”, informează autoritățile de la Chișinău.
În plus, autoritățile moldovene își propun să intensifice măsurile de verificare și asigurare a ordinii publice în locurile de aglomerare a populației, în cadrul manifestărilor în masă, al evenimentelor culturale, sportive, în vederea depistării eventualelor indici și situații de risc (dispozitive explozive, persoane cu comportament suspect sau violent etc.).
De asemenea, se vor face desfășurarea de instruiri suplimentare pentru angajați, care sunt antrenați în măsuri de ocrotire a normelor de drept și pentru personalul din cadrul obiectivelor care se pot transforma în ținte pentru atacuri teroriste, verificarea nivelului de pregătire a forțelor și mijloacelor care pot fi antrenate în procedeele de reacționare în situații de criză teroristă, precum și lichidarea consecințelor acestora.
Nu în ultimul rând, SIS îndeamnă locuitorii la calm, să se informeze din surse oficiale, să evite informațiile neverificate și distribuirea acestora, precum și la respectarea indicațiilor ce urmează să fie anunțate de Comisia pentru Situații Excepționale.