Superstițiile nebănuite ale cuplului Ceaușescu. Ce obișnuiau să facă cei doi soți de fiecare dată când intrau în casă

Redacția IMPACT 11.02.2020, 10:17
Superstițiile nebănuite ale cuplului Ceaușescu. Ce obișnuiau să facă cei doi soți de fiecare dată când intrau în casă

În ciuda faptului că Nicolae și Elena Ceaușescu s-au poziționat mai mult sau mai puțin în afara unor reguli stricte impuse de religie sau de alte seturi de credințe interne, cei doi aveau totuși câteva superstiții legate de mai multe lucruri.

Superstițiile cuplului Ceaușescu

Soții Nicolae și Elena Ceaulescu au fost niște oamenii dificili, iar acest lucru este confirmat de numeroasele mărturii relatate de oamenii din cercul lor de apropiați. La acestea se adaugă și anumite superstiții de care cei doi dictatori țineau cont cu sfințenie de fiecare dată. Nicolae Ceaușescu, de pildă, era ipohondru, aspect care îl îndemna să devină extrem de restrictiv cu igiena personală. Acesta era germofob și mereu prefera să se dezinfecteze de fiecare dată când dădea mâna cu o autoritate.

Mai mult, cumva tot din rațiuni de igienă, membri familiei Ceaușescu nu intrau niciodată încălțați în casă, întrucât credeau, totodată, că astlfe, vor elimina energiile negative din interiorul locuinței lor. Ceaușescu credea că va sta astfle departe de energii rele care îi pot afecta activitatea.

Superstițiile familiei Ceaușescu
Superstițiile familiei Ceaușescu

Fostul lider comunist se temea foarte tare de aerul condiționat. Frica aceasta, însă, nu era una de natură irațională neaprat, întrucât era cauzată și de câteva probleme de sănătate apărute în tinerețe. Din acest motiv, majoritatea clădirilor construite în pereioada când s-a aflat la conducere nu beneficiau de aer condiționat. De multe ori, oficialii care-l însoțeau în destinații mai călduroase se temeau de lipsa acestuia.

La capitolul ce ține de numerologie, cifra șapte îi dădea bătăi de cap dictatorului, din cauza datei în care mama sa a decedat. Controversa, spun surse apropiate familiei Ceaușescu, provine din faptul că Nicu se temea de fapt de asocierea nefastă a cifrei 7, care se regăsea în ziua, luna, dar și anul 1977 (07.07.1977, adică data morții mamei sale). Această însemnare conținea o potrivire absolut incredibilă a cifrelor șapte, de care liderul se temea.

Dat fiind faptul că Nicolae Ceaușescu era ateu, nu avea credință în Dumnezeu, fapt pentru care s-a temut de tot ce ținea de divinitate. Arsenie Boca, de pildă, reprezenta o amenințare și o teamă, totodată, pentru el, prin capcaitate preotului de a prezice viitorul.

”Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?’. Şi Arsenie i-a spus: ‘Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi”. Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului care l-a adus pe părinte să-l ia şi să nu-l mai vadă”, după cum a declarat Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca.

Urmăriți Impact.ro și pe