Martie, o lună plină de mister și tradiție, se deschide în calendarul românesc nu doar ca un simbol al primăverii, ci și ca o poartă spre lumea bogată a superstițiilor și obiceiurilor străvechi. Această perioadă a anului este marcată de o serie de credințe și practici care reflectă speranța, reînnoirea și respectul față de natură. Iată cele mai interesante superstiții în luna martie.
Martie, a treia lună din calendarul gregorian, este o perioadă de tranziție, marcând trecerea de la iarnă la primăvară. Cu 31 de zile, această lună este cunoscută în popor drept Mărțișor, denumire ce își are originea în obiceiul de a oferi și purta mărțișoare la începutul lunii.
Aceste mici talismane, simboluri ale primăverii și ale reînnoirii naturii, sunt adesea confecționate din fire de ață împletite, roșii și albe, culori ce simbolizează dragostea și puritatea. În zilele noastre, de șnurul mărțișorului se atârnă mici obiecte artizanale, simbolizând, de regulă, norocul: un trifoi cu patru foi, o potcoavă, un coşar sau o inimă.
Tradiția mărțișorului este veche de sute de ani și reflectă legătura profundă dintre om și ciclurile naturii, martie fiind luna care aduce speranța renașterii și a unui nou început. Mărțișorul este purtat pe haine, la vedere, sau legat la mână, timp de câteva zile (în general, 9 zile sau chiar toată luna martie în unele zone ale țării), începând cu 1 Martie.
Citește și: Semnificația Mărțișorului de 1 Martie. Cum a apărut această tradiție, de fapt
Luna martie este încărcată de o multitudine de superstiții, strâns legate de viața agricolă și de schimbările climatice caracteristice acestei perioade. Se crede că lucrările începute în martie, în special cele agricole, vor fi binecuvântate cu rodnicie și prosperitate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Tot în luna martie se fac previziuni ale vremii. Dacă în martie bat vânturi, atunci luna mai va fi frumoasă. Dacă în luna martie tună și fulgeră, atunci anul va fi unul mănos. Dacă în martie plouă mult, atunci toamna va fi una ploioasă. Dacă cântă cucul în luna martie, atunci anul va fi unul bogat și rodnic.
În luna martie se culeg primele flori de primăvară bune de leac și se fac pregătiri pentru ritualurile de magie de peste an: se culege urzică, cea dintâi buruiană care te scapă de boala şi iarbă-mare, iar şarpele prins în Martie este descântător şi fermecător. Prelucrat cu ”știința” babelor, el îți poate spune denumirea fiecărei buruieni și este, de asemenea, bun ca leac în dragoste.
Potrivit unei superstiții străvechi, cine are ”gutunar” (răceală, guturai) în luna martie va fi sănătos peste an.
Vezi și: Babele din martie. Semnificație, legendă și tradiții
Una dintre cele mai cunoscute și respectate superstiții legate de luna martie este tradiția zilelor Babele Dochia. Se spune că primele nouă zile din luna martie prevestesc cum va fi noul an pentru fiecare cei care ne-am ales o ”babă”.
Se spune că fiecare persoană își alege baba, în intervalul 1-9 martie, fie la întâmplare, fie bazându-se pe ziua de naștere. De pildă, dacă te-ai născut în zilele dintre 1-9 martie, atunci baba ta corespunde cu ziua respectivă.
În schimb, dacă te-ai născut într-o zi de 17, de exemplu, vei aduna cele două cifre pentru a afla care este baba ta. În acest caz, ziua de 8 martie va fi baba ta. Dacă te-ai născut pe 29, atunci va trebui să aduni din nou (2+9 = 11; 1+1 = 2) și vei obține 2 martie, a doua zi de primăvară.
Conform credinței populare, vremea din ziua aleasă va reflecta norocul și starea de sănătate a persoanei respective pe parcursul întregului an. Tradiția își are originea în legenda Babei Dochia, o figură mitologică despre care se spune că a fost transformată într-o stană de piatră, împreună cu oile și caprele ei, cu care pornise spre munte.
Baba Dochia este cunoscută drept o soacră rea, care își chinuia nora în fiecare an, în luna martie, trimițând-o la pârâu să curețe lână. Zilele Baba Dochia marchează astfel capriciile vremii de la începutul primăverii, simbolizând trecerea de la iarnă la primăvară.