Supermarketurile din România, închise? Cine vine cu o astfel de propunere

Iancu Andreea 08.03.2021, 16:07
Supermarketurile din România, închise? Cine vine cu o astfel de propunere

O informație recentă, conform căreia Guvernul ia în calcul limitarea circulației pe timpul nopții, a stârnit reacții din partea mai multor reprezentanți. În timp ce medicii apreciază încercarea de a gestiona numărul aflat în creștere al infectărilor, alte voci se îndreaptă către supermarketurile din România. Acestea propun ca spațiile comerciale să se închidă.

Guvernul se gândește să limiteze circulația începând cu ora 22:00

Cifrele raportate de către Grupul de Comunicare Strategică în ultima perioadă arată o creștere semnificativă a infectărilor, specialiștii avertizând că urmează să trecem printr-un al treilea val al epidemiei în România. În acest context, potrivit surselor din Executiv, citate de mediafax.ro, Guvernul ar lua în calcul limitarea circulației în timpul nopții în București, începând cu ora 22:00. În afara intervalului orar, cetățenii ar urma să iasă din locuință doar în baza unei declarații pe propria răspundere. Totodată, programul restaurantelor și teraselor ar urma să fie redus, tot până la ora 22:00.

Guvernul ia în calcul să limiteze circulația în timpul nopții începând cu ora 22:00, în loc de 23:00, cum este în prezent, menționează sursa citată.

Industria HoReCa, afectată din nou de restricțiile Executivului
Industria HoReCa, afectată din nou de restricțiile Executivului

Cine propune ca supermarketurile din România să se închidă

Noile cazuri de Covid-19, creșterea alarmantă a pacienților din Secția ATI precum și amenințarea noilor tulpini de SARS-CoV-2 îi sperie pe specialiști, care trag semnale de alarmă și apreciază fiecare restricție care ar putea împiedica răspândirea virusului. Simin Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș”, a vorbit despre noua măsură ce ar putea fi luată de Guvern. Acesta apreciază orice decizie care poate să limiteze infectarea populației, care pune presiune pe sistemul sanitar.

Cea mai bună metodă este să urmăm toate aceste reguli pe care urmează să le impună organismele naționale pentru că fac să scadă transmiterea. Avem de-a face cu tulpini noi care se transmit mult mai rapid. Dacă nu respectăm aceste restricții, nu facem decât să ne îmbolnăvim și să suprasolicităm spitalele. Nu încearcă nimeni să restricționeze pe cineva doar ca idee. Scopul este ca oamenii să nu se îmbolnăvească prea mult, a explicat Simin Florescu, citat de alephnews.ro.

Industria HoReCa are însă și mai mult de suferit în urma acestei decizii. După o perioadă extrem de tulbure, în care multe unități au dat faliment, în timp ce altele abia mai reușesc să supraviețuiască, restricțiile ar urma să mai taie încă o dată craca de sub picioarele antreprenorilor. Cătălin Mahu, patronul unui lanț de restaurante, consideră că măsura de închidere cu o oră mai devreme nu este de bun augur și nu ajută la limitarea infectării. Pe de altă parte, omul de afaceri sugerează închiderea supermarketurilor, motivând propunerea prin numărul ridicat al oamenilor care tranzitează aceste spații comerciale.

Nu avem o soluție. Guvernul face ce vrea fără să-l intereseze situația reală. Dacă aceste măsuri duc la scăderea infectării, probabil o să fie un lucru bun. Eu aș propune, pentru a reduce cu adevărat nivelul de infectare, să se închidă supermarketurile, pentru că acolo numărul de oameni este mult mai mare, a spus Cătălin Mahu pentru sursa citată.

Măsura schimbării orei de închidere a localurilor ar urma să afecteze numărul de clienți care ajung la restaurant. Patronul Cătălin Mahu susține că mulți dintre cei care se bucură de o ieșire în oraș nu vor mai trece pragul teraselor sau localurilor din pricina lipsei de timp.

Schimbarea orei de deschidere va duce inevitabil la o scădere și mai mare a numărului de clienți. Îți vei reface programul de foarte multe ori dacă vrei să petreci timp la restaurant. Și din cauza serviciului, care pentru unii se termină la 19:00-20:00, la ce bun să mai mergi la restaurant pentru o oră?, a mai menționat Cătălin Mahu la Aleph News.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...