Editorial Alin Buzărin

Superman Cîțu

Alin Buzărin 10.09.2021, 16:53
Superman Cîțu

Când un șef de Guvern se postează pe Instagram în costum de Superman, înseamnă că toată țara e de fapt o bandă desenată. Sau un vodevil, un bâlci, o glumă, un film prost, în care Superman, cu chipul lui Cristopher Reeve sau, după caz, al lui Florin Vasile Câțu, zboară de pe o clădire pe alta, face minuni, îi ajută pe toți, iar publicul emotiv și candriu aplaudă și udă batistele de emoție.

Penibil!

Cum să te joci cu telefonul și să-ți pui chipul pe trupul lui Superman? Să mai urci și poza pe Instagram, s-o vadă norodul! E un gest naiv chiar și pentru un preadolescent dintr-a opta B, aflat la vremea coșurilor pe față.

Pentru un politician, pentru un premier, fie el și încolțit, e dovadă de minte puțină, de orgoliu de doi bani, de incapacitatea de a pricepe când un gest începe să devină penibil.

Doar o plăsmuire

Ce vrea să ne transmită Florin Câțu? Că el nu cade, că e puternic, că el e de fapt un Superman? Păi oare nu știe (sau uită?) că adevăratul Superman e doar o plăsmuire?

Plăsmuire pare să fie și premierul Câțu, nu? Un economist bun, școlit în America, dar un politician slab, care nu ține la tăvăleală și care iese din scenă urât, jucându-se de-a desenele animate pe rețelele de socializare.

Superman Florin Citu
Superman Florin Citu

Metamorfoza

Cât timp Câțu se joacă de-a Superman, prețurile nu cresc, ci bubuie de-a dreptul. Politicianul Câțu ne răspunde că sigur va găsi Banca Națională o soluție. Impresionant! Emoționant chiar! Dar economistul Câțu ce zice?

Sau în opt luni și ceva, de când ocupă principalul birou al Palatului Victoria, a uitat să fie economist, transformându-se ireversibil în politician? Dacă a avut loc într-adevăr această metamorfoză, România a pierdut un economist de elită, alegându-se cu un politician la fel ca mulți alții. Incapabil. Neasumat. Maestru al vorbelor goale.

Dracul și puntea

În mizeria politică din România, cu țesăturile și urzelile ei urât mirositoare, aproape sigur că Guvernul Câțu va cădea.

Însă premierul, făcând pe Superman în modul cel mai penibil cu putință, ratează cu nonșalanță ocazia de a putea spune peste ani că a fost (și într-adevăr a fost!) victima unor alianțe politice oneroase, că a picat pentru că adversari politici recunoscuți s-au făcut frați cu dracul doar ca să treacă puntea demiterii sale.

Ipostaza de victimă a unor astfel de murdării ar fi avut chiar ușoare tușe melodramatice, în vreme ce capul său pus peste costumul de Superman nu e doar kitsch, e și o măsură a limitelor sale.

Scumpirile făcătorului de bine

Lăsați geamurile deschise, e posibil în orice moment să vi se strecoare Superman Florin-Vasile printre perdele și draperii! În caz că vă dă buzna în sufragerie, întrebați-l dacă a venit să facă bine, precum eroul original. Sigur vă va răspunde că da! Atunci arătați-i ultimul bon de la hypermarket sau chitanța ultimului plin de combustibil.

Puteți adăuga și facturile lunii în curs, mult mai mari decât cele din luna precedentă. Există posibilitatea ca în bunătatea sa nețărmurită de Superman închipuit, să vă spună că de fapt scumpirile sunt o formă de prosperitate, de bunăstare. Sau să vă trimită după răspuns la Banca Națională, că doar el, Superman Florin Vasile, e capabil să facă doar bine, niciodată rău!