Sumă record cheltuită de jandarmerie pentru protecția lui Alexandru Cumpănașu, imediat după cazul Caracal. De ce a primit un autoturism de lux

Cristian Cojocaru 07.01.2021, 17:30
Sumă record cheltuită de jandarmerie pentru protecția lui Alexandru Cumpănașu, imediat după cazul Caracal. De ce a primit un autoturism de lux

După cunoscutul caz de la Caracal, Alexandru Cumpănașu a primit gardă de corp personală dar și un autoturism de lux. Ceea ce nu știu oamenii este suma record pe care cei de la jandarmerie au cheltuit-o pentru a-i oferi protecție acestuia.

Sumă record cheltuită de jandarmerie

Mediatizatul caz de la Caracal în care adolescenta în vârstă de 15 ani, Alexandra Măceșanu a fost răpită, violată și ucisă de către Gheorghe Dincă încă mai este pe buzele românilor. Tânăra a sunat de 3 ori la 112 spunând că a fost răpită și violată. Intervenția organelor de poliție a fost una tardivă iar după aproape 19 ore, Dincă a recunoscut ca a ucis-o și a ars-o într-un butoi.

La acea vreme, Alexandru Cumpănașu, făcându-și simțită prezența în toate ziarele și pe toate canalele de televiziune, cu diferite declarații, a primit protecție din partea Jandarmeriei după ce acesta a fost amenințat.

Detalii mai puțin cunoscute ies acum la iveală, la aproape 2 ani de la odiosul caz de crimă. Aceste detalii au intrat acum în atenția corpului de control al ministrului de Interne, declanșând o anchetă în urma unui raport din august 2020. Potrivit acelui raport al Curții de Conturi, s-a stabilit că protejarea lui Alexandru Cumpănașu a costat Jandarmeria Română nu mai puțin de 400.000 de lei.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, s-a stabilit că protejarea lui Alexandru Cumpănașu a costat Jandarmeria Română o sumă uriașă.
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, s-a stabilit că protejarea lui Alexandru Cumpănașu a costat Jandarmeria Română o sumă uriașă.

Protejat de gardă de corp

Cel care a decis  crearea unui dispozitiv de protecție pentru Alexandru Cumpănașu este Mihai Fifor, ministru de Interne din partea PSD la acea vreme. Acesta a decis că ”profu’ online” are nevoie de protecție în urma unor amenințări, deși nu a existat nici un demers legal în acest sens.

Cumpănașu a fost protejat de o gardă de corp din cadrul brigăzii speciale de intervenție. Probabil ca să aibă parte de o protecție sporită, acestuia i s-a pus la dispoziție și un autoturism de lux marca Volkswagen Toureg pentru a se putea deplasa în siguranță în caz că ar fi fost urmărit. ”Profu’ online” a menționat la acea vreme că a primit amenințări însă procurori afirmă faptul că nu există nici un dosar penal în acest sens, astfel, protecția sa ar fi fost una nejustificată.

Referitor la acest pericol ”iminent” la adresa lui Cumpănașu, singurele mențiuni apărute în acte oficiale sunt amenințările apărute într-un memoriu depus de el la DIICOT, însă aceste mențiuni nu deservesc drept plângere penală. Astfel, fostul candidat la alegerile prezidențiale a fost singura persoană care în anul 2019 a beneficiat de o astfel de protecție.