Suma plătită de România pentru participarea la programele Agenției Spațiale Europene. A fost achitată datoria

Beatrice Dumitru 19.01.2023, 10:50
Suma plătită de România pentru participarea la programele Agenției Spațiale Europene. A fost achitată datoria

Guvernul a aprobat o hotărâre iniţiată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) pentru plata contribuţiei financiare restante a României şi a uneia parţiale pentru 2023 la Agenţia Spaţială Europeană (ESA). De la 1 iulie 2018, din cauza neefectuării plăților în anul precedent, România a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului și Comitetelor de program ESA.

România, datorii de sute de milioane de lei la Agenția Spațială Europeană

Anul trecut, România a reuşit să recupereze dreptul de vot pentru ţara noastră în cadrul Agenţiei Spaţiale, prin plata unei părţi importante din datoriile acumulate în perioada 2017 – 2019. România are datorii de sute de milioane de euro la Agenția Spatială Europeană.

România va achita către Agenția Spațială Europeană suma de 273.735.232 lei, reprezentând contribuţia financiară restantă a României pentru anii anteriori, dar şi prima tranşă a contribuţiei financiare pentru anul 2023 la programele opţionale ale ESA. Suma restantă este de 181.440.881 lei, iar plata se va face în mai multe tranșe.

Suma plătită de România pentru participarea la programele Agenției Spațiale Europene. A fost achitată datoria
România a avut datorii de sute de milioane de lei la Agenția Spațială Europeană.

„Astăzi am stabilit o nouă premieră: România şi-a achitat absolut toate datoriile la ESA şi îşi plăteşte inclusiv prima tranşă aferentă anului 2023. (…) Participarea României la programele Agenţiei Spaţiale Europene aduce beneficii cuantificabile. Prin programele ESA, s-a obţinut un retur al contribuţiei naţionale de 86% pentru perioada în care contribuţia a fost achitată, capacităţile naţionale permiţând creşterea acestuia la 100%, un procent superior celui obţinut în programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene. ESA garantează statelor membre care sunt cu plăţile la zi, deci acum inclusiv României, un retur de minimum 93%”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, potrivit unui comunicat de presă.

La ce sunt utilizate sumele alocate prin Agenția Spațială Europeană

Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de către institutele de cercetare naţionale, de către universităţi şi companii de înaltă tehnologie româneşti, pentru a permite accesul organizaţiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA, pentru dezvoltărea şi promovarea de capacităţi naţionale de cercetare, educaţionale şi industriale, în domeniile spaţial, aeronautic, securitate şi alte domenii conexe, potrivit sursei citate.

Sebastian Burduja a afirmat că participarea României la programele ESA creează noi locuri de muncă de „înaltă calificare” în cadrul celor 294 de entităţi româneşti eligibile pentru a încheia contracte cu agenţia europeană, asigurând un retur garantat şi un factor de multiplicare semnificativ pentru economie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...