Suma pe care părinții o primesc dacă se întorc mai repede la muncă. Raluca Turcan a făcut anunțul

Ana Anitoiu 11.03.2021, 15:55
Suma pe care părinții o primesc dacă se întorc mai repede la muncă. Raluca Turcan a făcut anunțul

Părinții din România care se vor întoarce la muncă mai repede de șase luni de la intrarea în concediul de creștere a copilului ar putea primi mai mulți bani, potrivit unei ordonanțe de urgență. Suma a fost anunțată, joi, de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, despre creșterea stimulentului de inserție

Potrivit ministrului Muncii, ordonanța de urgență pentru creșterea stimulentului de inserție dedicată părinții care se întorc mai repede din concediul de creștere a copilului are ca scop mărirea gradului de ocupare a locurilor de muncă.

„Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este să creștem gradul de ocupare, în condițiile în care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei. Vom pune în transparență decizionala două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare și care introduce posibilitatea ca cei cu vârstă de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani și un proiect de ordonanța de urgență prin care modificăm cadrul legal pentru concediul și indemnizația lunară de creștere a copiilor, în sensul în care creștem stimulul de reinserție pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creștere a copilului”, a spus Raluca Turcan.

Suma pe care parintii o primesc daca se intorc mai repede la munca. Raluca Turcan a facut anuntul
Bancnote de 100 de lei

Ce sumă ar putea primi părinții care se vor întoarce mai repede la muncă

Ministrul Muncii a precizat că suma pe care ar putea să o primească acești părinți care se vor întoarce la muncă mai repede ar crește de la 650 de lei, cât este în prezent, până la 1.500 de lei. Raluca Turcan a precizat că în acest fel aceste persoane își vor permite să apeleze la bone.

”Stimulentul de reinserție va ajunge la 1.500 de lei, față de 650 de lei cât era acum. Așa, poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului. Aceste două proiecte intră astăzi în transparența decizională și care vor face subiectul unor dezbateri publice, sunt convinsă, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu aceste proiecte în ședința de Guvern pentru a fi adoptate”, a mai spus Raluca Turcan, joi, într-o conferință de presă.

Câți bani acordă statul în timpul concediului de creștere a copilului

Unii dintre părinți s-ar putea vedea nevoiți să revină mai devreme la muncă, având în vedere că statul le oferă mai puțini bani decât obișnuiau să câștige, în perioada concediului de creștere a copilului. Mai exact, indemnizația lunară se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Pe de altă parte, cei care aleg să se întoarcă mai devreme la muncă pierd banii aferenți indemnizației pentru creșterea copilului. Această indemnizație nu poate avea o valoare mai mică de 1.250 de lei și nici mai mare de 8.500 de lei, indiferent de cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în acest tip de concediu.

În ce situații pot părinții să încaseze și alți bani pe lângă indemnizația de creștere a copilului

Regula generală este că părinții care primesc indemnizația de creștere a copilului nu au dreptul să mai realizeze și alte venituri în perioada concediului. Însă, există și unele excepții. Una dintre acestea se referă la situația în care un părinte primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în timpul concediului.

O altă excepție se referă la situația în care un părinte primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora. În plus, reprezintă o excepție cazul în care un beneficiar obține venituri supuse impozitului prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de cinci ori cuantumul minim al indemnizaţiei  – adică suma de 6.250 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...