Suma uriașă pe care o va primi David Popovici din partea statului român. Camelia Potec: „Primeşte exact ceea ce cere pentru a-şi îndeplini obiectivul”

Elena Avramescu 23.06.2022, 14:21
Suma uriașă pe care o va primi David Popovici din partea statului român. Camelia Potec: „Primeşte exact ceea ce cere pentru a-şi îndeplini obiectivul”

David Popovici a reușit să scrie istorie și să bată recorduri după ce a cucerit două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație în probele de 100 și 200 m liber. Astfel că după performanțele înregistrate la Budapesta, sportivul de numai 17 ani va fi recompensat financiar de statul român, și posibil și de Clubul Dinamo, la care este legitimat.

David Popovici urmează să fie recompensat de statul român

UPDATE În cursul zilei de joi, premierul Nicolae Ciucă a anunţa că va fi alocată înotătorului David Popovici suma de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.

„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat Ciucă după şedinţa de guvern, conform Agerpres.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Astfel că Ministerul Tineretului și Sportului urmează să îi acorde lui David Popovici câte 56.000 de lei pentru fiecare medalie de aur câștigată. Prin urmare, campionul nostru va încasa suma de 112.000 de lei, aproximativ 22.000 de euro.

Vara trecută, după Jocurile Olimpice, MTS a decis să dubleze valoarea premiilor pentru sportivii care s-au întors cu medalii de la Tokyo, tocmai de aceea veniturile lui David Popovici ar putea să crească în cazul în care va fi luată aceeași decizie.

Înafară de acestea, David Popovici ar putea să fie recompensat și de Dinamo, club la care este legitimat, cu o sumă echivalentă cu maximum 50% din ceea ce va primi de la minister, dar și de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Preparatorul fizic care il antreneaza pe David Popovici a vorbit despre reactia sportivului dupa ce a devenit campion mondial la 100 metri liber
David Popovici a castigat din nou aurul

Camelia Potec, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie, a spus că sportivul a reușit să depăşească performanţele scontate şi că va primi exact ceea ce cere pentru a-şi îndeplini obiectivul.

„Sunt două victorii. Cea din această seară a venit ca o dovadă a valorii lui David Popovici şi bineînţeles, el are acum două titluri de campion mondial. El e deja singurul înotător român care reuşeşte asta şi iată că are deja cele mai multe titluri de campion mondial de seniori, la nici 18 ani. Ne place ce se scrie în presa internatională, faptul că avem numai laude în presă, dar la noi in ţară vorbim de lucruri care nu aduc numai valoare ţării. Dar rămâne ceea ce este, că el e un sportiv de performanţă, că se vorbeşte bine despre Romania, că el aduce cinste României.

Dacă vorbim despre stat, e o discuţie foarte lungă. El s-a antrenat numai şi numai în România, nu în alte ţări, aşa cum am auzit. În ceea ce priveşte sprijinul statului, o să vorbească David duminică, atunci când se întoarce în ţară. El a avut susţinerea de care a avut nevoie, alături de părinţi, a primit ceea ce a cerut, alături de antrenori. Antrenorul discută aceste lucruri şi spune care e planul de pregătire, obiectivele şi paşii pentru îndeplinirea obiectivelor, un plan care se depune şi se discută la începutul anului competiţional, în septembrie. El nu primeşte o pungă de bani în septembrie şi îi cheltuie, ci primeşte exact ceea ce cere pentru a-şi îndeplini obiectivul. David a depăşit performanţele scontate, dar va avea parte de acelaşi sprijin şi de acum încolo, dacă va dori mai mult.

Noi ştiam, este în pregătire la lot de aproape 5 ani, a câştigat medalii la Festivalul Tineretului European, în 2019, când a fost declarat sportivul lotului. Atunci s-a discutat două sau trei zile, apoi, anul trecut, am fost întrebată de unde l-am scos pe acest David. El este de mult în ţară şi bate recorduri de la 11 ani. Dar probabil că nu a fost interes şi nu e vina noastră.

Sigur că poate duce presiunea mai departe, este stăpân pe sine, trebuie să fie sănătos, să îşi poată urma planul de pregătire. E adevărat că nu s-a mai întâmplat de mult asta. Pentru că am făcut premierea alături de preşedintele Federaţiei Internaţionale, el mi-a spus un lucru pe care i l-am transmis şi lui David, că niciodată nu s-a întâmplat ca un sportiv să câştige 3 probe, 100, 200 şi 400. Poate ar fi o idee pentru David să fie singurul din istorie. A fost ca o glumă, dar e acolo o chestie care i s-a părut interesantă domnului preşedinte să o spună şi asta înseamnă că îl vede în stare să o facă.

Am vorbit cu David şi înainte de probă, am vorbit şi înainte de premiere, iar azi a fost mai obosit, se bucura că s-a terminat această competiţie, că se poate duce acasă, după aia să se odihnească şi să poată pregăti campionatele naţionale de juniori. E foarte onorat că poate înota în faţa publicului de la noi. O să-l vedem înotând în probele individuale şi de ştafetă”, a spus Camelia Potec, potrivit digisport.ro.

Urmează câteva zile de odihnă pentru David Popovici, după care va participa la alte trei competiții importante, precum Campionatele Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie), Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august) și Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).

Urmăriți Impact.ro și pe