Suma pe care o s-o plătești pentru factura la energia electrică dacă nu închei un contract pe piaţa liberă

Ana Anitoiu 17.01.2021, 14:26

A fost dezvăluită suma pe care o s-o plătești pentru factura la energia electrică dacă nu închei un contract pe piaţa liberă. Banii ce vor trebui să fie achitați către furnizorii din piața universală vor fi mai mulți decât cei pentru cealaltă categorie. Iată care vor fi prețurile.

Ce sumă vei plăti pentru factura la energia electrică, dacă nu treci pe piaţa liberă

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au fost stabiliți șase furnizori de ultimă instanţă (FUI). Aceștia vor oferi servicii de furnizare a energiei electrice în piaţa universală. Deci pentru acei consumatori casnici care nu trec pe piața liberă. Conform hotărârii din 18 noiembrie 2020, aceștia sunt: Enel Energie, Enel Energie Muntenia, E.ON Energie Romania, Electrica Furnizare, CEZ Vânzare şi Tinmar Energy.

Pentru consumatorii casnici care nu îşi vor schimba furnizorul şi contractul de pe piaţa universală pe piaţa liberă, prețurile vor fi mai mari. Între cele mai mici tarife sunt cele stabilite de Tinmar Energy SA pentru zona Muntenia Sud, de aproximativ 349 de lei (MT – medie tensiune) și 461 lei (JT – joasă tensiune), la fiecare 1.000 de kwh, adică pentru un mwh. La polul opus, între cele mai mari prețuri se numără cele ale CEZ Vânzare, în zona Transilvania Nord. Acestea sunt situate între aproximativ 497 de lei (MT) și 605 lei (JT). Consultă tabelele din galeria foto pentru mai multe tarife, în funcție de furnizor și zonă.

Suma pe care o s-o platesti pentru factura la energia electrica daca nu inchei un contract pe piata libera
Lampi aprinse

Cele mai bune oferte pentru energie electrică

Cele mai bune oferte pentru energie electrică presupun tarife diferențiate pe ore și zile, în contextul în care liberalizarea prețurilor a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Unii dintre furnizorii mari pun la dispoziția consumatorilor câte un contor inteligent și stabilesc costuri mai mici pentru consumul în timpul nopții, precum și pentru cel din weekend. Un astfel de furnizor este Electrica Furnizare, care a pregătit două oferte, pentru cele opt zone de distribuție ale țării: Tariful Time 30 și Tariful Time 45.

Cei care aleg prima ofertă, ”Time 30”, plătesc un preț al energiei active de 0,316 lei/kWh pentru consumul în zile lucrătoare, între orele 7:00 – 22:00. Pe de altă parte, pentru energia electrică consumată noaptea și în fiecare weekend, pe tot parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, prețul energiei electrice active este de doar 0,209 lei/kWh. Acestor tarife li se adaugă câte un abonament zilnic de 0,24 lei pentru locul de consum. Detalii despre mai multe astfel de oferte, AICI!

Un distribuitor de energie gigant, în România

Recent, a fost anunțat că un distribuitor gigant de energie electrică își face apariția în România, urmând să deservească peste 40% dintre consumatorii din țară, în 18 județe. Reprezentanții acestuia le-au făcut câteva promisiuni utilizatorilor, printre care și una referitoare la tarifele pe care ei vor trebui să le plătească, la emiterea facturilor.

Concret, acest nou distribuitor de energie s-a format prin intermediul unei fuziuni prin absorbție a celor trei companii din cadrul Grupului Electrica. Începând cu data de 1 ianuarie 2021, împreună, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A, SDEE Transilvania Sud şi SDEE Muntenia Nord au format noua companie Distribuție Energie Electrică România (DEER). Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...