Suedia spune că a primit asigurări de securitate din partea SUA în timpul procesului de aplicare la NATO

Elena Avramescu 05.05.2022, 07:30
Suedia spune că a primit asigurări de securitate din partea SUA în timpul procesului de aplicare la NATO

Suedia și Finlanda vecină au rămas în afara NATO în timpul Războiului Rece, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și invazia de către aceasta a Ucrainei au determinat țările să-și regândească politicile de securitate, aderarea la NATO fiind din ce în ce mai probabilă. Ambele țări sunt îngrijorate că ar fi vulnerabile în timpul unui proces de aplicare, care ar putea dura până la un an pentru a fi aprobat de toți membrii NATO.

NATO promite să protejeze Suedia

Suedia a primit asigurări din partea Statelor Unite că va primi sprijin în perioada în care cele 30 de națiuni din alianță procesează o potențială cerere de aderare la NATO, a declarat miercuri, la Washington, ministrul de externe Ann Linde.

„Bineînțeles, nu voi intra în detalii, dar sunt foarte sigur că acum avem o asigurare americană”, a declarat Linde pentru televiziunea suedeză de la Washington, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, potrivit Reuters.

Linde a refuzat să spună ce asigurări primise de la Blinken.

„Cu toate acestea, nu garanții de securitate concrete, cele pe care le puteți obține doar dacă sunteți membru cu drepturi depline al NATO. Ar însemna că Rusia poate să fie clar că, dacă va conduce orice fel de activități negative împotriva Suediei, pe care au amenințat-o, nu ar fi ceva pe care SUA ar permite doar să se întâmple, fără un răspuns”, a adăugat ea.

NATO promite sa protejeze Suedia
Suedia vrea să adereze la NATO

O declarație a Departamentului de Stat al SUA, emisă după întâlnire, spunea că Blinken a reafirmat angajamentul Washingtonului față de politica NATO de a primi noi membri, dar nu a făcut nicio mențiune despre asigurările de securitate. Ministrul suedez al apărării a declarat luna trecută că o aplicație ar putea declanșa o serie de răspunsuri din partea Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice și măsuri hibride, cum ar fi campanii de propagandă, pentru a submina securitatea Suediei.

Moscova a avertizat că ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava europeană Kaliningrad dacă Suedia și Finlanda devin membre NATO. Linde, care va călători acum în Canada pentru a discuta chestiuni de securitate cu guvernul său, a declarat că Statele Unite susțin ferm aderarea Suediei și Finlandei la NATO, ceea ce ar crește stabilitatea în regiunile baltice și arctice.

Atât Suedia, cât și Finlanda urmează să ia o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO luna aceasta.

Conducerea social-democraților de guvernământ din Suedia va organiza o ședință suplimentară pe 15 mai, unde ar putea decide dacă partidul va schimba politica și va sprijini o cerere de aderare la NATO, a declarat miercuri secretarul de partid, Tobias Baudin.

Cu o majoritate în parlament susținută aderarea la alianță, social-democrații, cel mai mare partid din toate alegerile din ultimii 100 de ani, sunt văzuți ca obstacol major în calea unei cereri. Anterior, partidul a spus că va anunța o decizie cel târziu până pe 24 mai, când conducerea urmează să țină o ședință.

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus că cele două țări (Suedia și Finalnda) vor lua decizii separate, dar că ceea ce va decide Finlanda va avea un impact mare asupra Suediei.

Urmăriți Impact.ro și pe