Suedia și Finlanda sunt de acord să ceară să intre în NATO cât mai curând. Ce spun cetățenii celor două țări despre aderare

Elena Avramescu 26.04.2022, 07:16
Suedia și Finlanda sunt de acord să ceară să intre în NATO cât mai curând. Ce spun cetățenii celor două țări despre aderare

Suedia și Finlanda au convenit să depună cereri simultane de aderare la alianța NATO condusă de SUA încă de la jumătatea lunii viitoare, a informat presa nordică. Cotidianul finlandez Iltalehti a declarat luni că Stockholm a „sugerat celor două țări să-și indice disponibilitatea de a se alătura” în aceeași zi și că Helsinki a fost de acord „atâta timp cât guvernul suedez și-a asumat decizia”, notează The Guardian.

Suedia și Finlanda, cu un pas mai aproape de NATO

Ziarul suedez Expressen a citat surse guvernamentale care confirmă raportul. Prim-miniștrii celor două țări au declarat în această lună că deliberează această chestiune, argumentând că invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat „întregul peisaj de securitate” al Europei și „a modelat în mod dramatic mentalitatea” în regiunea nordică.

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a spus atunci că țara ei, care împarte o graniță de 1.300 km (810 mile) cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianței „destul de repede, în săptămâni, nu în luni”, în ciuda riscului de a enerva Moscova.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a spus că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acțiuni din Rusia” și că „totul s-a schimbat” când Moscova a atacat Ucraina. Rusia a avertizat în mod repetat ambele țări împotriva acestei mișcări.

Kremlinul a spus că va fi obligat să „restabilizeze echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în Marea Baltică, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, dacă cele două țări vor decide să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Suedia si Finlanda, cu un pas mai aproape de NATO
NATO

Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a declarat săptămâna trecută că o revizuire amplă a politicii de securitate va fi încheiată până pe 13 mai degrabă decât pe 31 mai, așa cum era planificat inițial, adăugând că, odată cu analiza Finlandei deja publicată, „acum există multă presiune”.

Expressen a spus că cererile simultane ar putea fi depuse în săptămâna din 16 mai, coincidend cu o vizită de stat la Stockholm a președintelui finlandez Sauli Niinistö. The Guardian nu a putut confirma în mod independent rapoartele.

Sondajele de opinie recente au arătat că 68% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării la alianță, mai mult decât dublul cifrei de înainte de invazie, cu doar 12% împotrivă. Sondajele din Suedia sugerează că o mică majoritate a suedezilor susțin și calitatea de membru.

Ambele țări sunt oficial nealiniate din punct de vedere militar, dar au devenit parteneri NATO, participând la exerciții și schimbând informații, după ce și-au abandonat poziția anterioară de neutralitate strictă când au aderat la UE în 1995, după încheierea războiului rece.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...