Alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și niciun beneficiu pentru tineri, dar o cantitate mică consumată poate fi benefică pentru adulții mai în vârstă, potrivit celui mai mare studiu de acest gen. Concluzia vine de la autorii cercetării Global Burden of Diseases, un proiect al Universității Washington, care produce cele mai cuprinzătoare date despre cauzele bolilor și deceselor din lume.
În urmă cu patru ani, studiul arătă că și consumul ocazional de alcool este dăunător sănătății și a sugerat că guvernele ar trebui să sfătuiască oamenii să se abțină în totalitate. Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experții au ajuns la concluzii noi.
Acum, aceștia susțin că tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulții în vârstă, adăugând că cei cu vârsta de 40 de ani și peste, fără afecțiuni de sănătate, pot consuma cantități mici de alcool, de exemplu, un pahar de vin roșu pe zi. Alcoolul ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet, potrivit cercetătorilor.
„Aceste boli se întâmplă să fie cauze majore de deces într-o bună parte a lumii. Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea alcool, dar persoanele în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantități mici. Deși poate să nu fie realist să credem că adulții tineri se vor abține de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii cu privire la sănătate”, a spus autorul principal Emmanuela Gakidou, profesor de științe de metrică a sănătății la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății din cadrul Școlii de Medicină a Universității din Washington.
Se estimează că un total de 1,34 miliarde de oameni au consumat cantități dăunătoare de alcool în 2020, conform analizei obiceiurilor de consum din 204 de țări, notează The Guardian.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Studiul, publicat în „The Lancet”, a constatat că 59% dintre cei care au băut cantități dăunptoare aveau vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani, persoane pentru care alcoolul nu a oferit niciun beneficiu pentru sănătate și a prezentat riscuri, inclusiv răniri sau accidente de mașină, sinucideri sau crime. Trei sferturi dintre acești erau bărbați.
Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml de vin roșu cu 13% alcool sau o cutie de 375 ml sau o sticlă de bere cu 3,5% alcool. Pentru adulții de 40 de ani și peste, fără afecțiuni de sănătate, consumul unei cantități mici de alcool a fost asociat cu unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral și diabet.
În rândul celor cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani, nivelurile sigure de consum de alcool au variat de la aproximativ jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de „pierdere a sănătății din cauza consumului de alcool” au fost atinse după ce au consumat puțin mai mult de trei băuturi standard pe zi.