Subtulpina mai contagioasă a Omicron, detectată în România. Câte cazuri de BA.2 sunt

Cătălina Burghelea 02.02.2022, 05:58
Subtulpina mai contagioasă a Omicron, detectată în România. Câte cazuri de BA.2 sunt

Vești proaste pentru România! În țara noastră s-au confirmat primele cazuri de infectare cu subvarianta mai contagioasă a tulpinii Omicron, BA.2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost demarat un studiu în secțiile de ATI cu privire la această subtulpină. De asemenea, medicul nu exclude ca aceasta să se extindă la nivel național.

Subvarianta mai contagioasă a Omicron, BA.2, confirmată în România

Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat, ieri-seară, că sunt 13 cazuri secvenţiate pentru noua subtulpină a Omicron în țară şi nu exclude ca aceasta să se extindă şi în România. Totuși, subvarianta nu produce o boală mai gravă, a dat asigurări medicul. Ministrul Sănătății a mai anunţat că se fac secvenţieri de la pacienţii aflaţi în secţiile de Terapie Intensivă, plecând de la presupunerea că aceştia sunt infectaţi cu varianta Delta, nu cu Omicron.

Anunțul făcut de ministrul Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila a venit cu o serie de precizări, după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat, în raportul privind variantele coronavirusului care determină îngrijorare, că 13 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 au fost detectate în România. Subtulpina circulă, în prezent, în paralel cu variantele Delta și Omicron.

Potrivit dr. Rafila, oamenii de specialitate presupun că, în România, cazurile grave de Covid-19, cele aflate la ATI, sunt cazuri de infectare cu tulpina Delta care încă este prezentă la noi în ţară, dar că s-a început un studiu în aceste secţii ale spitalelor, cu bolnavi în stare gravă.

„Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secţiile sau în majoritatea secţiilor de Terapie Intensivă. Vom preleva probe de la aceşti pacienţi, le vom secvenţia şi vom şti cu exactitate care este proporţia de cazuri Omicron şi care este proporţia de cazuri Delta în rândul pacienţilor cu forme grave şi lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziţia noastră este cea corectă”, a declarat Alexandru Rafila, la TVR1.

Primul deces suspect de Omicron în România. E vorba despre o femeie din Iași

Sunt 13 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 a Omicron

Ministrul Sănătății a dezvăluit că „sunt apărute 13 cazuri” de BA.2 în România.

„E o tulpină care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasica, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate, care se pare că este şi mai mare decât la Omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină” , a explicat Rafila.

Este mai contagioasă, dar nu ar produce o boală mai gravă

Medicul român nu a exclus ca noua tulpină să se extindă la nivel național, menționând că „atât timp cât nu produce o boală mai gravă, nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătăţii publice”.

Un număr de 1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a noului coronavirus au fost confirmate în România, până la 30 ianuarie 2022. Dintre acestea, 248 de cazuri au fost înregistrate în săptămâna 24-30 ianuarie, arată raportul INSP. Totodată, 13 persoane au subvarianta BA.2 a Omicron, considerată şi mai contagioasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...