O substanță care se regăsește în multe produse alimentare din comerț a fost interzis în Uniunea Europeană începând din 2022. Este vorba despre un aditiv alimentar care se folosește, printre altele, la ketchup, cozonacul din comerț sau guma de mestecat. La ce trebuie să fiți atenți atunci când citiți eticheta cu ingrediente și de ce a fost luată decizia de a elimina substanța.
La finalul anului 2021, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea aditivului alimentar E171, cunoscut și drept dioxid de titan. Această substanță este un aditiv alimentar care are rol de colorant de origine minerală. În stare naturală, este un praf de culoare albă și este folosit pe scară largă în industria alimentară, fie pe post de colorant de suprafață, fie pentru a separa straturile în anumite produse. Până anul acesta, era folosit în multe categorii de produse, dar și în pasta de dinți, pe post de agent de albire.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară le aduce la cunoștință consumatorilor faptul că, începând de anul acesta, E171 nu mai este considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar. Conform instituției, aditivul se regăsește în următoarele categorii de produse: gumă de mestecat, produse de patiserie (cozonac), supe instant, pastă de tomate și ketchup, suplimente alimentare.
Decizia de a interzice E171 în alimente a fost luată în urma unei inițiative din partea Franței, din 2019, care a propus să se interzică acest aditiv în industria alimentară și nu numai. Dacă nu vor fi aduse obiecții din partea Consiliului sau a Parlamentului European, decizia va intra în vigoare luna aceasta.
În primă fază, eliminarea aditivului se va face treptat. În primele șase luni de la intrarea în vigoare a interdicției, substanța urmează să fie eliminată progresiv din alimente. Apoi, se va aplica o interdicție totală de folosire a acesteia.
Potrivit unei cercetări realizate de InfoCons, asupra a 64 de tipuri de ketchup care se găsesc pe piața din România, numărul de aditivi alimentari (cunoscuți drept E-uri), variază între 0 și 6. Procentele se împart după cum urmează: