Submarinul Rusie care dă fiori. Ar putea pregăti scena pentru „un Război Rece” în oceane. „Mega torpila nucleară este unică în lume”

Beatrice Dumitru 25.07.2022, 11:53
Submarinul Rusie care dă fiori. Ar putea pregăti scena pentru „un Război Rece” în oceane. „Mega torpila nucleară este unică în lume”

Marina rusă a preluat cel mai lung submarin cunoscut din lume, unul pe care producătorul său îl prezintă drept navă de cercetare, dar specialiștii spun că, de fapt, este o platformă pentru spionaj și, posibil, pentru arme nucleare. Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din țară, Șantierul Naval Sevmash.

Cel mai lung submarin din lume

Experții spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor rusești cu rachete ghidate de clasa Oscar II, făcută mai lungă cu scopul de a găzdui primele torpile cu arme nucleare și echipamente pentru colectarea informațiilor.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi flotei ruseşti, în următorul deceniu ar putea pregăti scena pentru o întoarcere la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarinele americane și rusești urmărindu-se și vânându-se unul pe celălalt, în confruntări tensionate, relatează CNN.

Submarinul Rusie care dă fiori. Ar putea pregăti scena pentru „un Război Rece” în oceane. „Mega torpila nucleară este unică în lume”
Submarinul Belgorod. Sursa foto: CNN

Belgorod este cel mai lung submarin din ocean, având peste 184 de metri, mai lung chiar și decât submarinele balistice și cu rachete ghidate ale Marinei SUA din clasa Ohio, care au 171 de metri. Submarinul a fost lansat la apă în 2019 și era de așteptat să fie livrat Marinei ruse în 2020, după mai multe teste, dar momentul a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

„Mega torpilă”

Ceea ce îl diferențiază pe Belgorod de oricare dintre submarinele cu propulsie nucleară din flota rusă sau chiar de oricare dintre submarinele nucleare operate oriunde în lume este misiunea sa. Submarinul va transporta torpilele Poseidon, aflate în curs de dezvoltare, cu capacitate nucleară, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de kilometri distanță și pentru a se strecura pe lângă apărările de coastă.

„Această mega torpilă nucleară este unică în istoria lumii. Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și arme noi”, a scris expertul american în submarine H. I. Sutton pe site-ul său Covert Shores, în martie.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au spus că torpilele ar putea livra focoase care ar avea capacitatea să provoace unde radioactive care ar face ca zonele de coastă care vor țintite să devinpă nelocuibile timp de decenii. Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului american (CRS) din aprilie spunea că Belgorod ar fi capabil să transporte până la opt torpile Poseidon, deși unii experți în arme spun că ar putea fi vorba doar de șase torpile.

Sutton a scris în 2019 că Poseidonul, care ar putea să aibă doi metri în diametru și peste 20 de metri lungime, „este cea mai mare torpilă dezvoltată vreodată în orice țară și este de 30 de ori mai mare decât o torpilă obișnuită”.

Îndoieli cu privire la armă

CRS a mai spus că președintele Vladimir Putin a vorbit despre torpilele Poseidon într-un discurs din 2018 și a precizat că „sunt ușor de manevrat și nu au nicio vulnerabilitate pe care inamicul să o exploateze” și ar putea fi folosite împotriva țintelor „inclusiv grupuri de portavioane, fortificații de pe țărm și infrastructură”.

Dar există îndoieli cu privire la armă și dacă va fi adăugată în cele din urmă la arsenalul Rusiei.

Aceasta este încă o tehnologie în dezvoltare, atât torpila, cât și platforma”, a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani.

Este posibil ca torpila Poseidon să nu fie gata de desfășurare până în a doua jumătate a acestui deceniu, potrivit lui Hans Kristensen , în timp ce CRS a spus că nu se așteaptă ca aceasta să fie dislocate până în 2027.

Jocul subacvatic de-a șoarecele și pisica

Belgorod, arma de temut de Rusiei, ar putea fi doar primul dintr-o flotă de patru submarine care ar putea transporta torpilele Poseidon, a spus CRS, cu două destinate serviciului în Flota Pacificului a Rusiei și două în Flota sa de Nord. H. I. Sutton a scris în 2020 că următoarele trei submarine înarmate cu Poseidon, clasa Khabarovsk, „ar putea să fie submarinul definitoriu al anilor 2020, deoarece reprezintă un adversar nou și dificil”.

Jocul subacvatic de-a șoarecele și pisica, în care submarinele ucigașe ale Marinei SUA și ale Marinei Regale britanice îi urmăresc pe ruși, ar putea fi revigorat. Un nou Război Rece în Arctica, Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord”, a scris acesta.

În timp ce Belgorod ar putea fi viitorul lansator de testare Poseidon, Sutton a spus că submarinul va funcționa probabil și ca o platformă de colectare a informațiilor.

Într-un comunicat de presă de la începutul acestei luni, constructorul rus a evidențiat capacitățile neletale ale submarinului Belgorod, spunând că a deschis „noi oportunități pentru Rusia” de a efectua „expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale oceanelor lumii”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...