Subiecte simulare Bac 2023, proba la alegere. Ce subiecte au picat la anatomie, chimie, fizică, geografie, informatică, socio-umane – Update

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 29.03.2023, 13:17

Subiectele la proba la alegere la simularea examenului de Bacalaureat 2023 vor fi publicate de Impact.ro imediat ce vor fi disponibile. Elevii își vor testa cunoștințele la una dintre următoarele discipline: anatomie, biologie, chimie, fizică, geografie, informatică, sau socio-umane – economie, filosofie, logică, psihologie ori sociologie.

Simulare Bac 2023. Subiectele la proba la alegere

Update miercuri, 29 martie, ora 13:17. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea ce subiecte au primit elevii la simularea probei la alegere pentru examenul de Bacalaureat, la psihologie, logică, geografie, anatomie, biologie, chimie, informatică.

Consultați și subiectele la sociologie, filosofie și economie și baremele la sociologie, economie, geografie, filosofie, logică, psihologie.

Știre inițială:

Proba la alegere a profilului și specializării este cea de-a treia din calendarul simulării Bacalaureatului. Elevii care se pregătesc pentru acest examen o susțin, miercuri, 29 martie, după ce au dat proba la Limba şi literatura română, luni, 27 martie; și proba obligatorie a profilului, marți, 28 martie.

După proba la alegere va urma, joi, 30 martie, proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale. Rezultatele vor fi comunicate la data de 6 aprilie.

subiecte simulare Bac
Simulare Bac 2023

Ce drept au elevii după simulare

Elevii mulțumiți de notele obținute la simulare au dreptul să ceară trecerea acestora în catalog. Trecerea în catalog nu este obligatorie, după cum a precizat Ministerul Educației.

„Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări,

prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, a transmis Ministerul Educației.

Calendarul Bacalaureatului 2023

Conform calendarului publicat în Monitorul Oficial la începutul anului școlar, examenul de Bacalaureat 2023 va avea loc între 12 și 29 iunie. Elevii claselor a XII-a vor termina cursurile la data de 2 iunie. Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se va face în perioada 29 mai – 2 iunie, iar de pe 12 iunie vor începe probele de certificare a competențelor în limba română și la o limbă străină și a celor digitale. Calendarul complet este următorul:

  • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Ligia Deca, despre proba de Religie la Bac 2023

Cultele au propus ca orice elev, indiferent de profilul ales, să aibă opțiunea de a alege Religia la Bac, în contextul în care acum există această opțiune pentru cei care vor să urmeze profilul vocațional teologic. Ministrul Educației, Ligia Deca, nu exclude posibilitatea introducerii materiilor opționale la Bac, dacă se va propune acest lucru în cadrul dezbaterilor din Parlament pe legile Educației.

„Religia la Bacalaureat sau la materii ideologice este deja posibilă în varianta examenului național de bacalaureat pentru profilul vocațional teologic. (…) Nu avem materii opționale în acest moment care să aibă probe la bacalaureat.

În acest context, dacă Parlamentul dorește să introducem această posibilitate a materiilor opționale care să aibă probe la Bacalaureat, trebuie să ne gândim bine dacă creștem numărul probelor la Bacalaureat sau dacă excludem anumite probe pe care le avem deja”, a declarat ministrul Educației.

Compoziție Foto: Tomulescu Narcisa

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...